Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο έφτασε η φον ντερ Λάιεν - Την περίμενε ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός ηγέτης περίμενε την πρόεδρο της Κομισιόν έξω από το κτήριο της προεδρίας-Μαζί της ήταν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε την Παρασκευή στο Κίεβο, μετά την επίσκεψή της στη Μπούχα, όπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης περίμενε την πρόεδρο της Κομισιόν έξω από το κτίριο της προεδρίας. Μαζί της ήταν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Με αλεξίσφαιρο στην μαρτυρική Μπούχα

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στην Μπούχα, την μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει ότι θα μετέβαινε στο Κίεβο ως ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να δουν τους ομαδικούς τάφους στην Μπούχα όπου θάφτηκαν δεκάδες αμάχοι που σκοτώθηκαν στις μάχες.



Σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι στη Μπούχα γκρεμίστηκε η ανθρωπιά και στο μήνυμά της προς τον Ουκρανικό λαό σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Είμαι στο Κίεβο σήμερα για να σας πω ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας».

 Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην Μπούχα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ουκρανία στα «απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΕΕ – την οποία επιζητεί εσπευσμένα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους της Μπούχα και είναι εκείνοι που... υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπίζονται την ανθρωπιά, υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτόν, είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», σημείωσε.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαϊου ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30-31 Μαϊου.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όπως συζητήθηκε στις Βερσαλλίες και στη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου. Στην ατζέντα θα κυριαρχήσουν τα θέματα της άμυνας, της ενέργειας και η Ουκρανία».