Skip to main content

Πόλη Ανάποδα: Να σταματήσει κάθε κίνηση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Η «Πόλη Ανάποδα» θα στηρίξει όλες τις δράσεις που θα αναλάβει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ για «τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού»

Συνάντηση με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και τη δικηγόρο του σωματείου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του δημοτικού σχήματος Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα» την Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η «Πόλη Ανάποδα» θα στηρίξει όλες τις δράσεις που θα αναλάβει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ για «τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού» ενώ τονίζεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Τα κυριότερα θέματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος, που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

«Η πρόσφατη εκδίκαση στο ΣτΕ δύο υποθέσεων σχετικά με το νερό [για ακύρωση της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού με κερδοσκοπικά κριτήρια και για την ακύρωση του διαγωνισμού για τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) του λεκανοπεδίου Αττικής].

»Τι θα σημάνει η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το φράγμα του Χαβρία.

»Τι θα σημάνει η αύξηση των τιμών της ενέργειας για τις τιμές του νερού.

»Γιατί πλημμυρίζει η Θεσσαλονίκη όταν έχουμε δυνατές νεροποντές.

»Πιθανές δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης για την αναγκαιότητα δημιουργίας ή/και επαναλειτουργίας δημόσιων βρυσών και τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικό μπουκάλι μίας χρήσης».

Παράλληλα, η νέα δημοτική σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα, Λουκία Αργυριάδου, κατέθεσε στις 23 Ιουνίου 2022 ψήφισμα, ώστε να συζητηθεί το ζήματα από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη συνεδρίασή του την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Το σχέδιο ψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού:

«Ως Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητάμε να σταματήσει κάθε κίνηση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ζητάμε επίσης την ακύρωση της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια. Ζητάμε τέλος την ακύρωση του Διαγωνισμού για τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) του λεκανοπεδίου Αττικής που εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα στην προσβασιμότητα, στην ποιότητα και στην τιμή του νερού για τους πολίτες.

»Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας απέναντι σε οποιαδήποτε παρόμοια εξέλιξη, καθώς καμία ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί, είτε απευθείας είτε μέσω συμπράξεων, να διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους που αποτελούν φυσικό κοινό αγαθό, απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

»Η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αποτύχει παγκοσμίως και γι' αυτό σε όλες σχεδόν τις πόλεις όπου εφαρμόστηκε, το νερό επανήλθε σε δημόσιο έλεγχο μετά από κάποια χρόνια (ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο το Παρίσι και το Βερολίνο). Οι εμπειρίες από την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, αρκούν για να αποτραπεί κάθε σκέψη για άλλες ιδιωτικοποιήσεις αγαθών που είναι απαραίτητα για την ζωή.

»Ενώνουμε τη φωνή μας με όσα Δημοτικά Συμβούλια και άλλους φορείς έχουν πρόσφατα υπερψηφίσει ανάλογα ψηφίσματα. Το νερό είναι το πιο ζωτικό συλλογικό κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας», καταλήγει το ψήφισμα.

Στην ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος τονίζεται ότι θα σταθεί «δίπλα σε όλα τα κινήματα και τις συλλογικότητες της πόλης μας, αλλά και όλης της χώρας, που έδωσαν και δίνουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Tα κινήματα έχουν μέχρι τώρα κερδίσει και στον δρόμο και στα δικαστήρια. Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να συνεχίζουν να νικάνε», υπογραμμίζεται και επισημαίνεται ότι:

»Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση: Στις 18/05/2014 ο λαός της Θεσσαλονίκης απέρριψε με ποσοστό 98% την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Παρόλη την κυβερνητική προπαγάνδα των τελευταίων ετών, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 30/05/2022 από την Public Issue, το ποσοστό αυτό παραμένει εξαιρετικά υψηλό (τουλάχιστον 74%, καθώς σε αυτό συνυπολογίζονται οι απόψεις πολιτών όλης της χώρας και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης).

»Οραματιζόμαστε και παλεύουμε για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο συγκρότησης της κοινωνίας σε σχέση με αυτό που έχει επικρατήσει σήμερα ως «δημόσιο». Σε αυτό το διαφορετικό μοντέλο, μια 100% δημόσια (που να ανήκει στην κοινωνία δηλαδή) ΕΥΑΘ θα έπρεπε να λειτουργεί με κοινωνικό  και εργατικό έλεγχο. Δηλαδή να «διοικείται» από τις τοπικές κοινωνίες  μαζί με τους ίδιους τους εργαζόμενους που ξέρουν τη δουλειά, τα προβλήματα και τις ανάγκες,  τους επιστημονικούς φορείς κα. Μόνο μέσα από ένα τέτοιο -ή αντίστοιχο- μοντέλο πιστεύουμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα κακοδιαχείρισης και να εξασφαλιστεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας και ιδιοκτησία του νερού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ΕΥΑΘ που να λειτουργεί προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, παρέχοντας χαμηλού κόστους (ή δωρεάν όπου χρειάζεται) και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προσβάσιμες προς όλους και όλες».