Skip to main content

Πολίχνη: Αναστάτωση από οχιά σε τελάρα με φρούτα (vid)

Ερπετολόγος έφτασε στο σημείο και απομάκρυνε χωρίς πρόβλημα την μικρή οχιά για να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον μακριά από ανθρώπινη παρουσία.

Την ύπαρξη  μιας ανήλικης οχιάς αντιλήφθηκαν κάτοικοι στην Πολίχνη σε ένα τελάρο με βερίκοκα που ήρθε από περιοχή εκτός της Θεσσαλονίκης.

Μόλις οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν την ύπαρξη του ερπετού κάλεσαν την Πυροσβεστική που στη συνέχεια παρέπεμψε στην οργάνωση herpetofauna.

Ερπετολόγος έφτασε στο σημείο και απομάκρυνε χωρίς πρόβλημα την μικρή οχιά για να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον μακριά από την ανθρώπινη παρουσία.

Όπως επισημαίνεται από την herpetofauna, οι οχιές δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο φημολογείται αφού δεν είναι επιθετικά ζώα και θα δαγκώσουν μόνο εφόσον κάποιος τις πιάσει ή τις πατήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δηλητηριώδες δάγκωμα της οχιάς χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς  χωρίς ιατρική περίθαλψη ένας υγιής ενήλικας μπορεί να χάσει τη ζωή του μέσα σε μερικά 24ωρα και όχι σε μερικές ώρες όπως φημολογείται.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας δαγκώνονται μέχρι και 200 άνθρωποι από οχιά και ο αριθμός των μοιραίων περιστατικών είναι περίπου 1 στα 500 (0,2% ποσοστό θνησιμότητας). Τα μοιραία περιστατικά έχουν να κάνουν με θύματα με βεβαρημένη υγεία ή λανθασμένες πρώτες βοήθειες μετά το δάγκωμα. Στη χώρα μας οι θάνατοι από μέλισσες και σφήκες είναι περισσότερο από δεκαπλάσιοι από ότι από οχιές, σύμφωνα με στατιστικά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.