Skip to main content

Politico: «Όχι» από την Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της Ε.Ε. και φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει το ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

Την είδηση μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες σε σχετική ενημέρωση η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen την Τετάρτη. Η Επιτροπή θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα «non-paper» με προτάσεις για κοινές αγορές, είπε.

Όπως σχολίασαν στο Politico διπλωμάτες, το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Yves Herman