Skip to main content

Το πολιτικό παιχνίδι του Μητσοτάκη με τον Βαρουφάκη

Πώς ο πρωθυπουργός επιδιώκει να καταφέρει πλήγμα στα αριστερά της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο αυτή θα ασχολείται με τα εσωτερικά της.

Όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επέλεξε» το αντίπαλο δέος που θα θελήσει να αναδείξει πολιτικά μέσα στη Βουλή την επόμενη τετραετία. Ο λόγος αφορά στο Γιάνη Βαρουφάκη. Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται κι ενεργεί ο πρωθυπουργός, το γεγονός, για παράδειγμα, ότι αποφάσισε να απαντήσει στον επικεφαλής του Μέρα 25 για το μεταναστευτικό πρόβλημα, στην ώρα του πρωθυπουργού, στο κοινοβούλιο, συνιστά μια πρώτης τάξης ένδειξη για τις πραγματικές προθέσεις του.

Τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απείχε εντελώς από τη συζήτηση, ενώ ο διάλογος μεταξύ Μητσοτάκη – Βαρουφάκη μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον για αρκετές μέρες. Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσει να επαναλάβει ο πρωθυπουργός σύντομα, καθώς θέλει να καταφέρει πλήγμα στα αριστερά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο ο τελευταίος θα ασχολείται με τα εσωτερικά του κόμματος του, ομφαλοσκοπώντας.

Το σχέδιο, λένε όσοι γνωρίζουν, είναι οργανωμένο από το Μέγαρο Μαξίμου και σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε στην πράξη ότι θα οδεύει συστηματικά προς κορύφωση, όσο θα περνά ο καιρός. Αλλωστε, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, είναι τέτοιο το προφίλ του Βαρουφάκη, που προσφέρεται προς τέτοιου είδους «αξιοποίηση». Στον ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνονται την παγίδα που πάει να στηθεί, ανησυχούν, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν άλλες προτεραιότητες. Γι αυτούς προέχει σε αυτή τη φάση να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν την επιστροφή στις ρίζες του 4% ή την διατήρηση του πλειοψηφικού ρεύματος στην κεντροαριστερά, μέσω της πασοκοποίησης τους.

Προς το παρόν, δεν δείχνουν να έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις τους κι όλα δείχνουν ότι θα αργήσουν ακόμα. Αυτό το κενό, λοιπόν, σκοπεύει τώρα να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να αναδείξουν τον παράγοντα Βαρουφάκη σε βασικό συνομιλητή τους. Κι από τη στιγμή που αυτό το παιχνίδι εξυπηρετεί και τον τελευταίο, το πιθανότερο είναι ότι θα παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι κάποια στιγμή να «ξυπνήσουν» στην Κουμουνδούρου και να διαπιστώσουν τη ζημία που τους έχει προκληθεί από τα αριστερά. Αλλά, το πιθανότερο είναι πως τότε, θα είναι μάλλον αργά...