Skip to main content

Η Ελλάδα, οι τέσσερις φρεγάτες και οι εκλογές στις ΗΠΑ

Στην περίπτωση των σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι το όριο μάλλον μπήκε στην παραγγελία των 18 Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Τι πληροφορείται ο Τειρεσίας; Ότι παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν - ακόμα κι από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη χώρα μας - η ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική: Καμία απόφαση για την προμήθεια των τεσσάρων νέων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Για ευνόητους λόγους, πολιτικών ισορροπιών. Με απλά λόγια, η άποψη που φαίνεται να επικρατεί στην Αθήνα είναι απλή όσο κι εύλογη και υποστηρίζει ότι δεν έχει κανέναν λόγο να παρέμβει στον «πόλεμο» μεταξύ Ρεμπουμπλικανών και Δημοκρατικών, υπέρ του ενός και κατά του άλλου.  

Γιατί, για σκεφτείτε το λίγο. Αν υποτεθεί ότι παραγγέλνει τώρα τις τέσσερις φρεγάτες, στην Ουάσιγκτον θα εκληφθεί και σωστά ως ψήφος εμπιστοσύνης στον πρόεδρο Τραμπ, παραμονές των εκλογών και έμμεση αποδοκιμασία του υποψήφιου Μπάιντεν. Τουλάχιστον, έτσι θα ερμηνευθεί και από τις δυο πλευρές. Και το ερώτημα είναι: Εχει κανέναν λόγο για να κάνει κάτι τέτοιο; Κανέναν απολύτως, είναι η απάντηση. Γι αυτό και παγώνει κάθε σχετική συζήτηση, πριν καλά – καλά ξεκινήσει να γίνεται. Στο σημείο αυτό επίσης θα πρέπει να γίνει μια κρίσιμη διευκρίνιση, για την πρόοδο της συζήτησης. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η παραγγελία για τις φρεγάτες θα πάει στις ΗΠΑ ή εναλλακτικά όπου αυτές αποφασίσουν.

Γιατί, καλά τα πάρε – δώσε με τους Γάλλους, αλλά όλα στη ζωή έχουν κι ένα όριο. Και στην περίπτωση των σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι φαίνεται ότι μπήκε στην παραγγελία των 18 Rafale της Ντασό από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Υπό άλλες συνθήκες, η Ουάσιγκτον θα έφτανε σε ακρότητες για να την ακυρώσει. Φαίνεται όμως ότι οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, από την εποχή που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθούν εντελώς. Η συμφωνία για την αναβαθμισμένη Σούδα, μαρτυρά του λόγου το αληθές.  

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αφήνουν ζωτικό χώρο και για τους άλλους πλέον. Κι αυτόν ακριβώς εκμεταλλεύτηκε η Γαλλία, προσφέροντας ασπίδα προστασίας, με το αζημίωτο, σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους τρίτους να αλωνίζουν. Γι αυτό κι επιμένουμε ότι το φιλέτο της εξοπλιστικής παραγγελίας των φρεγατών, θα καταλήξει όπου αποφασίσει η Ουάσιγκτον.