Skip to main content

Στις πολυβιταμίνες στρέφονται οι Θεσσαλονικείς - Ποιες επιλέγουν

Στη χώρα μας η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής κινείται με ετήσιο ρυθμό 5-7%, με τον τζίρο για το 2017 να αγγίζει τα 115 εκατ. ευρώ

Το… ελιξίριο της ζωής αναζητούν τα τελευταία χρόνια οι Θεσσαλονικείς, που το έχουν «ρίξει» για τα καλά στα συμπληρώματα διατροφής και δη στις πολυβιταμίνες και τις εξειδικευμένες βιταμίνες. Ενδεικτικό είναι πως στη χώρα μας η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής κινείται με ετήσιο ρυθμό 5-7%, με τον τζίρο για το 2017 να αγγίζει τα 115 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης «τα συμπληρώματα διατροφής καταγράφουν πανελλαδικά ανοδική πορεία. Για τους Θεσσαλονικείς που επιλέγουν τις πολυβιταμίνες, οι οποίες παρουσιάζουν περισσότερη ζήτηση την τελευταία πενταετία, αποτελούν μία καλή λύση, καθώς θεωρούν πως με τις τροφές που καταναλώνουν δεν παίρνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Ζήτηση έχουν και οι εξειδικευμένες βιταμίνες και δη αυτές που ενισχύουν τη B12 και D3 ενώ διαχρονικά σημαντική ζήτηση έχουν τα συμπληρώματα για την ενδυνάμωση των οστών και των μαλλιών». Όσο για τα συμπληρώματα διατροφής για το αδυνάτισμα - που τα τελευταία χρόνια ‘κερδίζουν’ ολοένα και περισσότερες θαυμάστριες- έχουν την τιμητική τους, κατά κύριο λόγο, την άνοιξη.  

Πωλήσεις 125 δισ. ευρώ παγκοσμίως

Τρεις δεκαετίες μετρά η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα, αγορά που σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στα 125 δις. ευρώ.  Όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου των εταιρειών που παράγουν και διακινούν τα εν λόγω σκευάσματα, η διεθνής τάση δείχνει ότι τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν ετήσια άνοδο της τάξης του 8-10%, με συνέπεια το 2022 να εκτιμάται πως οι συνολικές πωλήσεις θα αγγίξουν τα 180 δις. ευρώ.       

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου 18ου Pharmapoint, η ανάπτυξη του κλάδου σε διεθνές επίπεδο αποδίδεται στη χρησιμότητα των συστατικών που περιέχουν τα εν λόγω σκευάσματα και τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιεί και η φαρμακοβιομηχανία. Η αξία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο ενίσχυσης θεραπευτικών σχημάτων.

Όσον αφορά στη διάθρωση της αγοράς, κυρίαρχα είναι τα σκευάσματα των βιταμινών με 21% και των πολυβιταμινών με 20%. Ακολουθούν  τα Ω –3 λιπαρά οξέα με μερίδιο 15%.

Σταθερή φαίνεται με μερίδιο 15% η κατηγορία των συμπληρωμάτων που αφορούν στις αρθρώσεις, ενώ η κατηγορία των προβιοτικών κατέχει μερίδιο 8%. Τα σκευάσματα που τονώνουν το ανοσοποιητικό έχουν μερίδιο 5%, ενώ τα ειδικά σκευάσματα για τη γυναικεία υγεία και ομορφιά έχουν μερίδιο 3% και 6% αντίστοιχα.

1 στους 2 Έλληνες καταναλώνει συμπληρώματα διατροφής

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΚΟΣ και του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σύμφωνα με τα οποία:

-1 στους 2 Έλληνες  παίρνουν συμπληρωμάτων διατροφής.
-3 στους 4 από όσους δεν παίρνουν, θέλουν να πάρουν.
-1 στους 3 αγοράζει συμπληρώματα διατροφής για λογαριασμό άλλου.

Στη πλειονότητά τους χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους (82%). Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%), αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%).

Τέλος πάνω από το 50% δαπανούν μηνιαίως έως και 25 ευρώ ενώ 1 στους 5 διαθέτει πάνω από 50 ευρώ για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.