Skip to main content

ΠΟΜΙΔΑ: 3 προτάσεις για ανάκαμψη παρά την αύξηση των αντικειμενικών

O ΕΝΦΙΑ 2018 θα παρουσιάσει σημαντικότατα υπερέσοδα λόγω των αυξήσεων των τιμών, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Τρεις προτάσεις οι οποίες αφορούν σε ελαφρύνσεις αναφορικά με τη φορολογία ακινήτων, παρουσιάσε σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Στην επιστολή του επισημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ 2018 θα παρουσιάσει σημαντικότατα υπερέσοδα λόγω των αυξήσεων των τιμών σε τεράστιο αριθμό ζωνών σε όλη τη χώρα.

«Εν συνεχεία ο ΕΝΦΙΑ 2019 θα παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερα υπερέσοδα λόγω της ένταξης στο συμπληρωματικό φόρο και της εκτός σχεδίου γης, η οποία φορολογείται στον κύριο φόρο καθαρά προσχηματικά με 1€/στρέμμα το χρόνο», προσθέτει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά «σημαντική παράπλευρη συνέπεια των αυξήσεων αυτών θα είναι και η παράλογη διόγκωση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) των φορολογουμένων, που ήδη είναι υψηλότατα γιατί ανταποκρίνονται στα προ της κρίσης εισοδήματα των νοικοκυριών».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται «χωρίς να διακινδυνεύετε κάποιο δημοσιονομικό κενό, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να πετύχετε να ορθοποδήσει η κτηματαγορά, η οικοδομή και κατ΄επέκταση η οικονομία της χώρας μας, αν, αντί να καταφύγετε σε δειλά ημίμετρα, εντάξετε στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τις εξής τρεις διατάξεις:

- Να καταργήσετε οριστικά τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική απραξία εκείνων ακριβώς των φυσικών και νομικών προσώπων που θα έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας, αυξάνοντας τον ετήσιο κύριο φόρο της εκτός σχεδίου γής σε 3-5€/στρέμμα, όπως θα έπρεπε να είναι εξ αρχής.
- Να καταργήσετε οριστικά το φόρο υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η τυχόν επαναφορά του θα αποτελέσει πραγματική «ταφόπλακα» στις συναλλαγές και την οικονομία μας.
- Να μειώσετε τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίας) στο 50% των ισχυόντων, ώστε όχι μόνον να μην αυξηθούν και να συντρίψουν οικονομικά τα νοικοκυριά (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές), αλλά αντίθετα να προσαρμοστούν στα σημερινά ισχνά εισοδηματικά δεδομένα τους.

Τολμήστε κε Υπουργέ, όπως τόλμησε και η κυπριακή κυβέρνηση και η εξέλιξη τη δικαίωσε άμεσα! Δώστε το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στη χώρα αυτή, και η ανταπόκριση της οικονομίας θα σας δικαιώσει!»