Skip to main content

ΠΟΜΙΔΑ: Ανεπαρκής η παράταση για διορθώσεις εγγραφών στο Κτηματολόγιο

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ για την τροπολογία με την οποία δόθηκε 3μηνη παράταση της προθεσμίας για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολόγιο.

Ανεπαρκή κρίνει η ΠΟΜΙΔΑ την τροπολογία με την οποία δόθηκε τρίμηνη παράταση της αποκλειστικής προθεσμίας για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν το 2006 και η αρχική δεκατετραετής προθεσμία έληγε εντός του 2018.

Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει διατάξεις για ενεργειακά, χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα και ο οποίος υπερψηφίστηκε στις 19.12.2018 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η διάταξη αφορά δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα σε όλη τη χώρα, καταχωρημένα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τα οποία αν χαθεί η προθεσμία, χάνεται και η κυριότητα. Σύμφωνα με των Ομοσπονδία, η ρύθμιση αυτή είναι ανεπαρκής διότι η παράταση αυτή σκόπιμα εξαιρεί τόσο τις 21 περιοχές της χώρας που η προθεσμία έληξε από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο του 2017 και τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ήδη άρχισαν να περιέρχονται  στο κράτος, όσο  και τις 14 περιοχές που η προθεσμία δικαστικής διεκδίκησής τους έληξε το δίμηνο Οκτώβριου – Νοεμβρίου 2018.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ότι πάγιο αίτημά της είναι η παράταση της προθεσμίας αυτής έως τη συμπλήρωση 20ετίας, ώστε να συμβαδίζει με τις σχετικές περί χρησικτησίας και παραγραφής διατάξεις του Αστικού Κώδικα.