Skip to main content

Πορεία για τα τρανς θύματα - Το σύνθημα για τον Ζακ (vid)

Πάνω από 100 άτομα βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τα δικαιώματα των τρανς και να καταγγείλουν τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται

Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τρανς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πάνω από 100 άτομα βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τα δικαιώματα των τρανς και να καταγγείλουν τις ρατσιστικές πρακτικές και επιθέσεις που δέχονται καθημερινά από ομοφοβική μερίδα της κοινωνίας.

Στα συνθήματα δεν έλειπε και το όνομα του Ζακ Κωστόπουλου. «Η Τζάκι ζει, τσακίστε τους Ναζί», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σημειώνεται πως η Παγκόσμια Ημέρα για τα τρανς θύματα ξεκίνησε με αφορμή τα γεγονότα της 4ης Δεκεμβρίου 1998, όταν δολοφονήθηκε η Rita Hester, μια αφρο-αμερικανή τρανς, ακτιβίστρια 34 ετών, στη Μασαχουσέτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση των οργανώσεων που κάλεσαν σε πορεία, από τον Οκτώβρη του 2016 έως το Σεπτέμβρη του 2017, 325 τρανς άτομα έχουν δολοφονηθεί σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός αυτός προστίθεται στα 2.353 άτομα που δολοφονήθηκαν τα 9 τελευταία χρόνια, σύνολο 2.609 δολοφονίες από το 2008 σε 71 χώρες. Ο αριθμός των τρανς θυμάτων συνεχώς αυξάνεται, επισημαίνει η ανακοίνωση. Οι χώρες όπου γίνονται οι περισσότερες δολοφονίες είναι η Βραζιλία (171), το Μεξικό (56), οι ΗΠΑ (25), η Κολομβία (124) και η Βενεζουέλα (116). Στην Ασία πρώτη έρχεται η Ινδία (64) και ακολουθεί το Πακιστάν (44). Στην Ευρώπη, η Τουρκία (44) και ακολουθεί η Ιταλία (32), ενώ στη Γαλλία έχουν γίνει 6 δολοφονίες, με βίαιο τρόπο.