Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πορεία φοιτητών κατά του ν/σ για ΑΕΙ παρά την απαγόρευση (φωτο+vid)

Πορεία διαμαρτυρίας κατά του ν/σ για την παιδεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης από μέλη φοιτητικών και εκπαιδευτικών συλλόγων, αλλά και μαθητές

Με πανό, πλακάτ και συνθήματα, εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σήμερα νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που εξέδωσε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέλη φοιτητικών και εκπαιδευτικών συλλόγων, ομοσπονδιών γονέων, μαθητές αλλά και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα Βενιζέλου, ζητώντας να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας» για την παιδεία.

Η πορεία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου διμοιρίες των ΥΜΕΤ ήταν παραταγμένες περιμετρικά του Διοικητηρίου.



«Ο κορωνοϊός απειλεί την υγεία, η κυβέρνηση τα μορφωτικά δικαιώματα», «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο, πάρτε μέτρα για την υγεία», «Δεν θα περάσει» ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.



Στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από το νομοσχέδιο έχει βρεθεί η αμφιλεγόμενη διάταξη για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για την οποία έχουν υπάρξει αντιδράσεις και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, το όριο φοίτησης στα ΑΕΙ αλλά και η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Ανάλογες συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.