Skip to main content

Πορεία στο τουρκικό προξενείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (vid)

Τα μέλη της κοινότητας συγκεντρώθηκαν αρχικά στον Λευκό Πύργο όπου έστησαν και περίπτερο αφιερωμένο στη μνήμη της γενοκτονίας.

Με αρμενικές σημαίες στα χέρια και τα πρόσωπα τους βαμμένα στα χρώματα της σημαίας τους πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο τα μέλη της αρμενικής κοινότητας σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με αίτημα την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Τουρκία.

Μικρά παιδιά κρατούν μια τεράστια αρμενική σημαία ενώ της διαμαρτυρίας προπορεύονται μέλη της αρμενικής νεολαίας.

Η πορεία σταμάτησε μπροστά από το μνημείο των αγωνιστών του Πόντου όπου τα παιδιά της αρμενικής κοινότητας απέτισαν φόρο τιμής αφήνοντας λευκά λουλούδια.



Η πορεία θα κατευθυνθεί συμβολικά στο τουρκικό προξενείο ενώ θα ξεκινήσει στις 19:15 για να σηματοδοτήσει τη χρονολογία, 1915, που ξεκίνησαν οι εκτελέσεις των Αρμενίων από την τότε κυβέρνηση των Νεότουρκων. Η γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα τον αφανισμό περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων.



«Αίτημα μας με την πορεία αυτή που κάνουμε που έχει προορισμό το τουρκικό προξενείο είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από τους υπαίτιους του εγκλήματος, που είναι η Τουρκία», σημειώνει η Πέπυ Ανσουριάν, δικηγόρος και μέλος της αρμενικής κοινότητας, συμπληρώνοντας πως την αρμενική γενοκτονία έχουν έως τώρα αναγνωρίσει 25 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με ψήφισμα της Βουλής το 1996.



Ο παππούς της κ. Ανσουριάν ήταν οκτώ χρονών όταν το 1915 στην Αρμενία έσφαξαν μπροστά στα μάτια του τους γονείς και τα αδέρφια του. Έπειτα οδηγήθηκε σε ορφανοτροφείο και από εκει φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια ενός αξιωματικού στην Ελλάδα. Παρότι έφτασε στη χώρα πλήρως αβοήθητος, κατάφερε να ορθοποδήσει και, όπως είπε η εγγονή του, να αγοράσει δύο λεωφορεία και μετοχές στα ΚΤΕΛ και να καταξιωθεί όπως και πολλοί άλλοι Αρμένιοι, αρκετοί εκ των οποίων ασχολήθηκαν με το εμπόριο χρυσού.



Στο ίδιο πνεύμα, ο Χοβίκ Κασαπιάν μέλος της αρμενικής εθνικής επιτροπής τόνισε πως ο αρμενικός λαός «δεν ξεχνά το έγκλημα και ζητάει αναγνώριση της γενοκτονίας και επιστροφή των κατεχόμενων αρμενικών εδαφών στον αρμενικό λαό». «Για τον αρμενικό λαό το ζήτημα της γενοκτονίας δεν είναι φολκλόρ, δεν είναι κάτι που πέρασε, δεν είναι μια απλή ιστορική στογμή», σημείωσε.

Τα μέλη της κοινότητας συγκεντρώθηκαν αρχικά στον Λευκό Πύργο όπου έστησαν και περίπτερο αφιερωμένο στη μνήμη της γενοκτονίας.