Skip to main content

Πορτοκαλί συναγερμός στη Θεσσαλονίκη - Φόβοι για λουκέτα σε καταστήματα, εστίαση

Επιχειρηματίες φοβούνται πιθανό λουκέτο - Εμπορικά κλείνουν και μένουν στα αζήτητα - 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης θα κατεβάσουν ρολά

Μούδιασμα και αγωνία για την επόμενη ημέρα είναι τα κύρια συναισθήματα, που επικρατούν μεταξύ των εμπόρων και των επιχειρηματιών της εστίασης, μετά τη σημαντική έκρηξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και την είσοδο της στο Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης - «πορτοκαλί»).

Ήδη η αναστολή εργασιών έχει αρχίσει τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και σε αυτά της καφεστίασης, γεγονός που αποτελεί τον προπομπό των λουκέτων που αναμένονται το επόμενο διάστημα αν η κατάσταση ξεφύγει περισσότερο και οδηγηθούμε σε lockdown. Μάλιστα δεν λείπουν και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια και με δόντια όλο αυτό το διάστημα, για να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή ή μέρος αυτής και μετά κατέβασαν ρολά.

«Τα χρέη αυξάνονται. Δεν υπάρχει κερδοφόρα επιχείρηση της εστίασης στη Θεσσαλονίκη. Περιμέναμε να δουλέψουμε το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου και έρχονται νέα μέτρα» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος του είναι μουδιασμένος. «Μέσα σε λίγες ημέρες όλα ανατρέπονται. Η Θεσσαλονίκη είχε περιορίσει τον κορωνοϊό και ξαφνικά υπήρξε έξαρση, στην οποία συνέβαλε και η έλευση, και προπάντων η διοργάνωση των πάρτι, των φοιτητών» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι άκρως θετικό, καθώς μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αστυνομευτούν επαρκώς οι ανοιχτοί χώροι.

«Οι πελάτες φεύγουν από τα καταστήματά μας που τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και συνεχίζουν το βράδυ τους σε ανοιχτούς χώρους. Ακόμη και αν η αστυνομία τούς έδιωχνε από ένα σημείο της πόλης μετά θα πήγαιναν κάπου αλλού. Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο» υπογραμμίζει ο κ. Επιτροπίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε και άλλα λουκέτα επιχειρήσεων του κλάδου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λουκέτο σε 1 στα 3 καταστήματα του νόμου.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

Για την επόμενη ημέρα του εμπορικού κόσμου, εν μέσω της επιθετικής εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Η κατάσταση για τους εμπόρους είναι παρά πολύ δύσκολη, ωστόσο προέχει η δημόσια υγεία. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούσαμε να ισορροπήσουμε τον χαμένο τζίρο της προηγούμενης περιόδου και είχαμε φτάσει στο 40 με 50% σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Τώρα ξεκινάμε ξανά από το μηδέν. Η εικόνα είναι τραγική και το χειρότερο είναι πως δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία» σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως καταστήματα κλείνουν διαρκώς.

«Κάποια εξ αυτών, που βρίσκονται στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, στην οδό Τσιμισκή, αλλάζουν χέρια, ωστόσο το λουκέτο είναι λουκέτο. Δεν μιλάμε για δρόμους ακόμη και κεντρικούς, όπως η Ερμού, η Βενιζέλου ή η Εγνατία, όπου το φαινόμενο των αδειών καταστημάτων επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς. Όποιος έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει (αποθεματικά, δανεισμό) θα τα καταφέρει, υπάρχουν όμως και εκείνοι που αδυνατούν και θα οδηγηθούν σε παύση λειτουργίας» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης προσθέτοντας πως οι έμποροι, ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι σε πιο μικρούς και ελεγχόμενους χώρους, τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας.