Skip to main content

Πώς ένας Έλληνας αγοράζει κινητό των... 1.000 ευρώ;

Σαν ζεστό ψωμό «έφυγαν», τα καινούργια i-Phone.Προσοχή, όχι σε κάποια χώρα της προηγμένης Δύσης, αλλά στην Ελλάδα της πολύ-τραυματικής κρίσης.

Τώρα, που «το κύμα έκατσε», είναι η ώρα να σχολιασθεί ένα εντυπωσιακό γεγονός: Ο τρόπος με τον οποίο «έφυγαν», σαν ...ζεστό ψωμί, την πρώτη μέρα διάθεσης τους τα καινούργια i-Phone. Προσοχή, όχι σε κάποια χώρα της προηγμένης Δύσης, αλλά στην Ελλάδα της πολύ-τραυματικής κρίσης, που διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια και στα χαρτιά προκάλεσε την απώλεια του περίπου 25% του ετήσιου εισοδήματος των Ελλήνων.

Προσοχή: στα χαρτιά. Γιατί στην πράξη, ο υπολογισμός μάλλον δεν μπορεί να ισχύει. Τα φθηνότερα ανανεωμένα κινητά, της συγκεκριμένης μάρκας, κοστίζουν πάνω από 850 ευρώ. Σύμφωνα με τους γνώστες του αντικειμένου τα μεσαία κινούνται πέριξ των 1000 – 1100 ευρώ. Τα ακριβότερα δεν θα τα εξετάσουμε καν.

Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα: Πόθεν τα λεφτά για να πληρωθούν και να αγορασθούν αυτά τα κινητά; Ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει κάνει πρόβλεψη για ευκολίες πληρωμής των νέων κινητών της, είναι μάλλον δύσκολο να υποστηρίξει κανείς πως το «κύμα» καλύφθηκε αποκλειστικά από τις δόσεις. Άρα, το συμπέρασμα που σχεδόν αβίαστα προκύπτει είναι πως «λεφτά υπάρχουν», για να θυμηθούμε κι ένα παλιότερο μότο, που άφησε εποχή. Αλλιώς το φαινόμενο δεν εξηγείται. Γιατί κανείς που «δεν έχει να φάει», όπως διαμαρτύρεται ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα θυσιάσει ένα τέτοιο ποσό για να αγοράσει ένα νέο μοντέλο κινητού.

Αυτή ωστόσο είναι η μια εξήγηση. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Ποια; Αυτή που υποστηρίζει ότι οι Ελληνες δεν εγκατέλειψαν τις παλιές συνήθειες του παρελθόντος. Αυτές που στις εποχές της ξεγνοιασιάς, έφταναν στο σημείο να ωθούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε μια αποθέωση της κατανάλωσης, χωρίς πραγματικά λεφτά, αλλά με δανεικά. Σήμερα, που η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, μαζί με τις τράπεζες της, θα μπορούσε κάποιος να πάει με την πιστωτική του κάρτα – δηλαδή και πάλι με δανεικό πλαστικό χρήμα – και να αγοράσει το σύγχρονο κινητό του κάνοντας τη χρέωση στο ΡΟS. Το μόνο σίγουρο είναι πως εκείνη την ώρα δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Θα μπορούσε όμως να ρωτήσει έναν «διπλανό» του, που καταστράφηκε ακριβώς εξαιτίας αυτής της κακής συνήθειας. Και να πάρει ένα – δυο χρήσιμα μαθήματα. Για να μην ξανακυλίσει κανείς σε καταστάσεις χάους, που ζήσαμε ως μονάδες αλλά και ως χώρα, μόλις πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια.