Skip to main content

Πώς γράφεται η ιστορία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική

Ήταν μια επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα, που έφερε πιο κοντά τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ήταν μια επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα, αυτή που έφερε πιο κοντά τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ατζέντα του; Το ουκρανικό! Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ελάχιστοι αξιολογούν, αλλά όσοι ξέρουν, το θεωρούν ως ένα από τα κορυφαία στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, εμείς εδώ στην Ελλάδα το αντιμετωπίζουμε ως «τριτοτέταρτο». Είναι όμως; Όχι. Όταν φτάνει στην Αθήνα κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα σχεδόν εν κρυπτώ και λίγες ώρες μετά ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος ξαφνικά λύνουν όλες τις παλιές και μεγάλες διαφορές τους, τότε κάτι συμβαίνει.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα θεωρείται ειδήμων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε στην χώρα μας προερχόμενος από το Κίεβο, αμέσως μετά την μεγάλη ένταση με την Μόσχα για το θέμα της Κριμαίας.

Ο Τζέφρι Πάιατ θεωρείται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως ένας άνθρωπος – κλειδί. Κι ήταν αυτός που φέρεται να προσκάλεσε στην Αθήνα τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσιγκτον, λίγο πριν φτάσει στο αεροδρόμιο των Σπάτων ο κ. Βαρθολομαίος. Στο διάστημα που μεσολάβησε οι δύο Αμερικανοί ειδήμονες συναντήθηκαν με τον αρχιεπίσκοπο κι από τότε όλα άρχισαν να μετρούν αντίστροφα. Λίγο μετά την πόρτα της Αρχιεπισκοπής θα περνούσε, μετά από πολλά χρόνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και θα έπεφτε στην αγκαλιά του κ. Ιερώνυμου.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι σε αυτή την εξέλιξη, κάποιο ρόλο, έπαιξαν και οι δυο Αμερικάνοι. Και κάπως έτσι γράφεται η ιστορία, συνήθως στο παρασκήνιο. Και κάπως έτσι, δεν αποκλείεται μέσα στο προσεχές διάστημα και η Ελληνική Εκκλησία να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής, για το οποίο εργάστηκε το Πατριαρχείο. Απλώς, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να μεσολαβήσει και ο απαραίτητος εκκλησιαστικός χρόνος. Ο οποίος μετριέται με εντελώς διαφορετικά κριτήρια απ ό,τι ο κοσμικός, για όσους γνωρίζουν...