Skip to main content

Η Ελλάδα σε πορεία που αλλάζει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο

Ο τελικός στόχος για τη χώρα μας είναι ως το Δεκέμβριο του 2027 ο ελληνικός πολεμικός στόλος να έχει ανανεωθεί πλήρως - Ενίσχυση και από αέρος

Σας έχουμε νεότερα από τις τέσσερις κορβέτες που θα παραγγείλει προσεχώς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Παρά το ιταλικό μπάσιμο που επιχειρείται τις τελευταίες ώρες, παρότι πάντα στο τραπέζι υπάρχουν οι ολλανδικές, οι πληροφορίες του «Τειρεσία» επιμένουν ότι οι γαλλικές παραμένουν το φαβορί. Εννοείται, όμως, πως όποιος κι αν κερδίσει το έπαθλο, το ελληνικό Πεντάγωνο, θα ζητήσει να εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα.

Σημειώστε δυο από αυτά:

Α) η παράδοση να «σπάσει» σε δυο μέρη, ώστε να παραλάβει τις πρώτες δυο άμεσα και τις άλλες δυο αργότερα, ώστε να ενισχυθεί ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο το γρηγορότερο δυνατό, όσο περισσότερο γίνεται.

Β) η ναυπήγηση, αν καταστεί δυνατό, να μοιρασθεί σε Ελλάδα κι εξωτερικό (δύο και δύο), αλλιώς όλες στο εξωτερικό. Η χώρα μας πρέπει να στηριχθεί από την μία, αλλά σε αυτή τη φάση, από την άλλη, προέχει να θωρακισθεί η χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, κι ό,τι κι αν γίνει στο τέλος της ημέρας, ο τελικός στόχος είναι ως τον Δεκέμβριο του 2027 ο ελληνικός Πολεμικός Στόλος να έχει ανανεωθεί πλήρως. Και αν είναι δυνατόν, να υπερτερεί του τουρκικού, σε όλα τα επίπεδα.
.
Την ίδια ώρα, κινήσεις γίνονται απ' ό,τι μαθαίνει ο «Τειρεσίας» και για την περαιτέρω ενίσχυση από αέρα. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί η συμφωνία για την παραγγελία των επιπλέον έξι Rafale από τη Γαλλία. Ετσι ώστε η Ελλάδα να παραλάβει συνολικά 24 (18+6) γαλλικά μαχητικά, γεγονός το οποίο θα της εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία στους αιθέρες. Ωστόσο, για να ξέρετε, ο πραγματικά μεγάλος εξοπλιστικός στόχος της Ελλάδας είναι να μπει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F-35). Χρονικά, ο στόχος αυτός έχει τεθεί από το 2030 και μετά, αλλά αυτό είναι το απόλυτο στοίχημα της Αθήνας. Ειδικά τώρα που η Τουρκία φαίνεται να εξοβελίζεται οριστικά από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ελλάδα είναι σχεδόν μοναδική και θα ήταν αμαρτία να μην την εκμεταλλευθεί.

Και κάπως έτσι, σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, θα κοπεί ο βήχας των Τούρκων στο Αιγαίο, αρκετοί εκτιμούν μια για πάντα. Έως τότε, οι επισκέψεις με ιδιαίτερο συμβολισμό, σε ακριτικές περιοχές της χώρας, που θα ετοιμάζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας θα έχουν την δική τους ξεχωριστή σημασία. Γιατί θα περνούν το μήνυμα απέναντι ότι «είμαστε εδώ» για να υπερασπιστούμε τα πάτρια. Αυτό, εννοείται ότι θα συνεχίζεται και μετά την εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας, αλλά έως ότου αυτό καταστεί δυνατό, επιβάλλεται αυτή η παρουσία στις ακριτικές περιοχές να είναι πιο πυκνή. Για ευνόητους κι αυτονόητους λόγους.