Skip to main content

Πώς οι έρευνες του ΑΠΘ αλλάζουν τη ζωή των πολιτών

Με ποιον τρόπο οι έρευνες του ΑΠΘ επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο και διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών - Η ερευνητική στρατηγική.

Περισσότερα από 800 ερευνητικά προγράμματα υλοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2015-2019 με στόχο αφενός την απασχόληση μελών ΔΕΠ αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών ως κίνητρο για να μείνουν στη χώρα και αφετέρου την εξωστρέφεια του Ιδρύματος.

Ο δεύτερος στόχος είναι και το στοίχημα του Ιδρύματος, να αποκτήσει δηλαδή κεντρική ερευνητική στρατηγική που όμως θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα και θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων εντός και εκτός συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτό το ΑΠΘ παρουσιάζει 33 βίντεο στα οποία ερευνητές εξηγούν τα οφέλη που προσφέρει η έρευνα στο κοινωνικό σύνολο ενώ αναδεικνύεται η σημαντική δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, το Πανεπιστήμιο αποτελεί «τον βασικότερο οικονομικό παίκτη στη Βόρεια Ελλάδα» ενώ μέσω του ερευνητικού έργου μπορεί να διαχυθεί η δυναμική συνιστώσα που έχει στην κοινωνία.

«Στόχος των πρυτανικών αρχών είναι η εξωστρέφεια, η διάχυση δηλαδή του έργου στην κοινωνία και η ανταπόδοση των χρημάτων που έρχονται στον ΕΛΚΕ και το Πανεπιστήμιο με τα αποτελέσματα των έργων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου» σημείωσε κατά την παρουσίαση της δράσης για την ανάδειξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

 Όπως είπε, την περίοδο από το 2015 έως το 2019 από τις εγκεκριμένες προτάσεις χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ οι 335, από εθνικά προγράμματα 204, από το Horizon 2020 124, από το Erasmus οι 99, άλλες 90 από ευρωπαϊκά, 13 από διεθνή, 12 από έργα παροχής υπηρεσιών και εννέα από διάφορες προκηρύξεις.

Ο Πρύτανης σημείωσε ακόμα πως το Πανεπιστήμιο δεν παρεμβαίνει στην έρευνα αλλά την ενισχύει, παρακολουθώντας τα καινοτόμα και αιχμηρά μέσα.

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, υπεύθυνος του ΕΛΚΕ αναπληρωτής καθηγητής, Ευστράτιος Στυλιανίδης τόνισε πως πως η επιλογή των βίντεο έγινε με ανοιχτή πρόσκληση και απόλυτη διαφάνεια ενώ πρόσθεσε πως ο αριθμός των ερευνητικών προτάσεων αυξήθηκε περίπου 10% την περίοδο του εγκλεισμού.

Για την σημασία της έρευνας στην αποτροπή των fake news μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Νίκος Παναγιώτου.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να προτάξουμε τον ορθό λόγο απέναντι στην παραπληροφόρηση» τόνισε ο κ. Παναγιώτου.