Skip to main content

Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα και στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων

Η τάση της τηλεργασίας ήρθε για να μείνει γεγονός το οποίο θα επιφέρει εκτεταμένη αλλαγή χρήσης κτηρίων που θα επηρεάσει την αγορά

Οι ανατροπές που φέρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνίας, ενδεχομένως να είναι πιο σαρωτικές ακόμα και σε σχέση με το πρώτο.

Και με μεγαλύτερα στοιχεία μονιμότητας. Υπό την έννοια ότι ήρθαν για να μείνουν, ακόμα και όταν ο εφιάλτης αυτός τελειώσει. Είναι ενδεικτικό αυτό που συμβαίνει στην αγορά ακινήτων και δη των επαγγελματικών. Για έναν βασικό λόγο: 

Η τάση της τηλεργασίας ήρθε για να μείνει γεγονός το οποίο θα επιφέρει εκτεταμένη αλλαγή χρήσης κτηρίων που θα επηρεάσει την αγορά τα επόμενα 3 -5 έτη, κυρίως στο κομμάτι των γραφείων και των εμπορικών χώρων. Η εκτίμηση αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά έχει πανευρωπαϊκή ισχύ, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες θεωρούν υπερτιμημένη την αξία αγοράς ενός σύγχρονου και ποιοτικού ακινήτου, υπό τις παρούσες συνθήκες. Και κάπως έτσι, η επιλογή απόκτησης ενός φθηνότερου ακινήτου, που να μπορεί να αναβαθμιστεί, φαντάζει πιο προσιτή κίνηση. 

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς γίνεται προσπάθεια να προσδιοριστεί ο μελλοντικός ρόλος της, ενώ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που αυτή δημιουργεί. Η ψηφιοποίηση, η εξ αποστάσεως εργασία και τα ψώνια μέσω Διαδικτύου, δημιουργούν εκ των πραγμάτων άλλα δεδομένου στα οποία η κλασσική έννοια της αγοράς ακινήτου είναι αμφίβολο αν στο μέλλον θα μπορεί να ανταποκριθεί. Στο επαγγελματικό κομμάτι, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε στα data centers και τις εγκαταστάσεις logistics, στις οποίες, όπως όλα δείχνουν, ανήκει το μέλλον.