Skip to main content

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: Πώς η πρόληψη περιορίζει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των περιστατικών ωστόσο τα στοιχεία, όπως υπογραμμίζει ο Υπαστυνόμος Β' Λ. Γρηγοριάδης, «δεν μας τρομοκρατούν»

Ημερίδα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων διοργάνωσε νωρίτερα η Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Ο Υπαστυνόμος Β' Λάζαρος Γρηγοριάδης της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μιλώντας στη Voria.gr επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο στο ζήτημα της παιδικής κακοποίησης είναι η πρόληψη. «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε γιατί τα παιδιά φοβούνται να σπάσουν τη σιωπή τους. Εμείς ως γονείς, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και με οποία ιδιότητα έχει ο καθένας πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά, να τα βοηθήσουμε ώστε να δώσουμε το εναρκτήριο λάκτισμα στην αστυνομία να κάνει και αυτή τη δουλειά της, για να προστατέψουμε την τρυφερή ηλικία του παιδιού», αναφέρει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση της κακοποίησης ανηλίκων ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία, όπως υπογραμμίζει, «δεν μας τρομοκρατούν». Επισημάνει, όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Τονίζει ότι υπάρχει πολύ έντονη δημοσιότητα οπότε μας δίνεται η εντύπωση ότι συμβαίνουν κάθε ημέρα. «Αυτά υπήρχαν και παλαιότερα τώρα όμως μας αγγίζει πολύ περισσότερο γιατί έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας», λέει.

Δυστυχώς, όπως λέει, αυτή η μορφή εγκλήματος συνοδεύει τον άνθρωπο διαχρονικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο μια μικρή αύξηση παρατηρείται μετά την περίοδο του κορωνοϊού καθώς ο εγκλεισμός έφερε θύτη και θύμα στον ίδιο χώρο. «Μετά τον covid αποκαλύφθηκαν πολλά περιστατικά και ακόμη δεν έχουμε δει όλα τα σημάδια που έχει αφήσει», τονίζει.

Ποσοστιαία η πλειοψηφία των θυμάτων κακοποίησης είναι κορίτσια αλλά όπως λέει ο ίδιος ένα σημαντικό ποσοστό είναι αγόρια.

Ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνει ότι δεν είναι εύκολο κάποιος να αποδεχθεί το συμβάν για να μπορεί στη συνέχεια να μιλήσει στην αστυνομία.

Όπως λέει ποικίλουν οι τρόποι που έρχονται οι περιπτώσεις στην αστυνομία, για παράδειγμα από ενημέρωση του σχολείου, από έναν παιδικό σταθμό, από κάποιον γονέα ή απλά να προσέλθει το θύμα στην υπηρεσία.

Ο Υπαστυνόμος αναφέρει ότι το θύμα της κακοποίησης έχει ανάγκη από υποστήριξη, αγάπη και ηρεμία και παρακολούθηση από ψυχολόγο.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων έχει αναβαθμιστεί σημαντικά από το 2017, διαθέτει 27 άτομα προσωπικό και δικό της ψυχολόγο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γιώργος Παπαγεωργίου σημειώνει ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των γονιών ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια αν ένα παιδί έχει πέσει θύμα.

«Θέλουμε ως γονείς να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε έστω και ένα παιδί, να καταλάβουμε ένα σημάδι για να το βοηθήσουμε, θα είναι κέρδος για όλους μας», τονίζει.