Skip to main content

Πώς η ζωή ενός πρόσφυγα άλλαξε με μια σέλφι με τη Μέρκελ

Όταν το 2015 ο Ανάς Μονταμανί, πρόσφυγας από τη Συρία, έβγαλε μια σέλφι με την καγκελάριο Μέρκελ δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο θα άλλαζε η ζωή του.

Ο Ανάς Μονταμανί, πρόσφυγας από τη Συρία, έγινε διάσημος το 2015, όταν έβγαλε μια σέλφι με την τότε καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης. Πού βρίσκεται όμως σήμερα; Και τι έχει αλλάξει έκτοτε στη ζωή του;

Ο Ανάς Μονταμανί ζει σήμερα σε ανατολικό προάστιο του Βερολίνου και νοικιάζει δικό του διαμέρισμα. Πριν από έξι χρόνια, όταν έφτασε στη Γερμανία, ζούσε σε κοιτώνα προσφύγων. Έκτοτε έχει καταφέρει πολλά. «Σπουδάζω Οικονομικά και Επικοινωνία. Είμαι στο πέμπτο εξάμηνο. Δουλεύω παράλληλα και συγκατοικώ με την κοπέλα μου. Ελπίζω να πάρω αργότερα και τη γερμανική υπηκοότητα» λέει χαρακτηριστικά.

Η σέλφι που έβγαλε κατά τύχη με την Άγκελα Μέρκελ τον έκανε ξαφνικά γνωστό. Η εικόνα του έπαιξε σε όλα τα γερμανικά ΜΜΕ - και όχι μόνο. Μια οικογένεια Γερμανών επικοινώνησε αμέσως μαζί του, προσφέροντάς του φιλοξενία.

Από τη στοχοποίηση στην επιτυχία

Ο ίδιος θυμάται: «Η σέλφι με την καγκελάριο σημαίνει για εμένα πολλά. Είναι πολύ περισσότερο από μια φωτογραφία. Είναι σύμβολο της ανθρωπιάς της κυρίας Μέρκελ. Με βοήθησε, μου έσωσε τη ζωή. Θα της είμαι ευγνώμων για όλη μου τη ζωή. Η σέλφι ήταν η απόδειξη ότι η Άγκελα Μέρκελ έχει μεγάλη καρδιά, μας δέχτηκε στη χώρα και μας έδωσε τη δυνατότητα να μείνουμε και να ενσωματωθούμε εδώ».

Όμως τα πράγματα δεν ήταν έκτοτε πάντα ρόδινα για τον Μονταμανί. Μετά τα ισλαμιστικά τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο ίδιος στοχοποιήθηκε ως ύποπτος σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τότε φοβήθηκε για τη ζωή του και σταμάτησε να βγαίνει από το σπίτι. Στράφηκε μάλιστα κατά του Facebook για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Δίχως όμως επιτυχία.

Παρ' όλα αυτά δεν πτοήθηκε και συνέχισε να προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του στη Γερμανία. Η Άγκελα Μέρκελ παραμένει η προσωπική του ηρωίδα. «Θα μου λείψει πολύ. Αν την ξανασυναντούσα, θα ήθελα να την ευχαριστήσω πραγματικά για όλα όσα έκανε για μένα. Χάρη σ´ αυτήν τα πηγαίνω σήμερα πολύ καλύτερα στη ζωή μου. Θέλω να της δείξω τον σεβασμό μου γιατί μου έσωσε τη ζωή. Και ίσως της ξαναζητήσω να βγάλουμε και πάλι μια σέλφι».

Μαρκ Ντικγκρέμπερ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle