Skip to main content

Πώς και πότε ο ΠΑΟΚ θα πάρει το «OK» για τη Νέα Τούμπα - Όλα τα βήματα

Τα απαραίτητα βήματα για το «πράσινο φως» στο μεγάλο πρότζεκτ που οραματίζεται η οικογένεια του ΠΑΟΚ - Ξεμακραίνουν χρονικά οι... μπουλντόζες

Μπορεί η κατάθεση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ήταν το πρώτο και αρκετά ουσιαστικό βήμα για το μεγάλο πρότζεκτ που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η οικογένεια Ιβάν Σαββίδη, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο και, εκτός από αθεμελίωτες εικασίες, παραμένει αναπάντητο: πότε θα πάρει ο ΠΑΟΚ το «πράσινο φως» για να χτίσει τη «Νέα Τούμπα»; Ταυτόχρονα, ένα ακόμη εντελώς αδιευκρίνιστο ζήτημα είναι από ποια και πόσα... κύματα πρέπει να περάσει το μεγαλόπνοο σχέδιο ώστε τελικώς να εγκριθεί. Το νερό μπορεί να μπήκε στο αυλάκι, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πόσο μακρύ είναι αυτό το αυλάκι κι αν όντως οδεύει εκεί που πρέπει χωρίς... διαρροές.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 8 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε διαδοχικές συσκέψεις για θέματα της αρμοδιότητάς του με τοπικούς άρχοντες, αλλά και τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το ΕΧΣ για τη «Νέα Τούμπα», το οποίο του παρουσιάστηκε, καθώς ο κ. Οικονόμου φαίνεται να έχει πάρει... ζεστά το συγκεκριμένο θέμα εδώ και αρκετούς μήνες, όντας έμπειρος καθηγητής σε χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα. Ο υφυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός και έδωσε ένα πρώτο άτυπο «πράσινο φως», αφού, σε μία γρήγορη ανάγνωση, δεν διαπίστωσε να υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και έγινε λόγος για άρτιες μελέτες. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Οικονόμου είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, και ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, με σχετική αναφορά στην πρόσφατη ημερίδα της Voria.gr, καθώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έχουν δώσει από το καλοκαίρι και έπειτα θετικά μηνύματα στην κατεύθυνση να προχωρήσει το φιλόδοξο πρότζεκτ.

Επειδή, όμως, δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα, αλλά απαιτείται θερμή πολιτική διάθεση και πρόθεση για να συνεχίσει το νερό στο αυλάκι, ας δούμε παρακάτω όλα τα στάδια που θα βρει μπροστά του και πρέπει να περάσει το ΕΧΣ της «Νέας Τούμπας» μέχρι την οριστική επικύρωσή του και την εμφάνιση... μπουλντόζας στο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Ένα προς ένα τα επόμενα βήματα:

- Η μελέτη βρίσκεται στα χέρια του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης, που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και έχει πρωτοκολληθεί. Μέχρι στιγμής είναι το μόνο βήμα που έχει γίνει.

- Μεταβίβαση στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), επίσης του υπουργείου. Η ΔΙΠΑ βγάζει την αδειοδότηση.

- Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), κατ' ελάχιστον για 60 ημέρες. Πρόκειται για μία διαδικασία που μπορεί -εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση- να αποδειχθεί εξαιρετικά χρονοβόρα, αφού δεν υπάρχει... όριο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος και επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε το Σχέδιο, Τάκη Δούμα, η προθεσμία αυτή των δύο μήνων δεν αποκλείεται να αυστηροποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι εμπλεκόμενοι φορείς (π.χ. Αττικό Μετρό, ΟΑΣΘ) καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί της ΣΜΠΕ. Εφόσον δεν διαπιστωθεί κάποιο κώλυμα, σειρά παίρνει η εγκριτική απόφαση περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΙΠΑ, που διενεργεί και τη δημόσια διαβούλευση.

- Το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού γνωμοδοτεί επί του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου μετά από την εισήγηση του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού. Το συγκεκριμένο Συμβούλιο εισηγείται στον υπουργό επί θεμάτων εφαρμογής των ρυθμιστικών σχεδίων. Εάν το σχέδιο περάσει από εδώ, έχει λάβει τη δεύτερη γνωμοδότηση.

- Το αναθεωρημένο ρυμοτομικό σχέδιο αποστέλλεται από το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Αφού το τελευταίο το ελέγξει (αποτελεί μία τυπική διαδικασία για ζητήματα ρυμοτομίας), το αποστέλλει με τη σειρά του στον δήμο Θεσσαλονίκης.

- Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναρτά το σχέδιο σε διαβούλευση για 15 ημέρες. Εδώ μπορεί να παρέμβει όποιος κάτοικος της περιοχής της Αλάνας Τούμπας θεωρεί ότι επηρεάζεται αρνητικώς από το προτεινόμενο έργο.

- Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης γνωμοδοτεί επί ενδεχόμενων ενστάσεων. Εάν δεν υπάρξει ένσταση, το αντικείμενο... κατηφορίζει ξανά στην Αθήνα.

- Νέα εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ γνωμοδοτεί με τη σειρά του επί του σχεδίου και δίνει την τρίτη εγκριτική γνωμοδότηση. Από το 2015 που έχει αναλάβει την ευθύνη για θέματα Χωρικού Σχεδιασμού κάθε είδους, έχει συνεδριάσει μόλις μία φορά για ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του 2018. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες το συγκεκριμένο Συμβούλιο έχει ξεκινήσει ήδη να στελεχώνεται, γεγονός που κρίνεται θετικό για μία πιο γρήγορη εξέλιξη στο ζήτημα. Γενικώς, πάντως, όλη η διαδικασία ελέγχου από τα Συμβούλια δεν αναμένεται, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να ξεπεράσει σε διάστημα το ένα εξάμηνο.

- Οι τρεις γνωμοδοτήσεις προωθούνται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος, μετά από νομοθετικό έλεγχο, βγάζει Απόφαση έγκρισης.

- Η Απόφαση αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ΣτΕ επικυρώνει ή ακυρώνει. Όταν διαβιβαστεί εκεί, δεν θα τίθεται ιδιαίτερο ζήτημα «αγωνίας» για τον Δικέφαλο, αλλά μόνον... αναμονής. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Δούμα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις το Συμβούλιο συνήθως χρειάζεται 3 με 4 μήνες για να αποφασίσει. Εφόσον δεν υπάρξει νομικό κώλυμα, το τελικό σχέδιο αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έγκριση.

- Εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που υπογράφει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ΠΔ είναι αμετάκλητο και ο ΠΑΟΚ μπορεί, πια, να εκδώσει την πολυπόθητη οικοδομική άδεια για να χτίσει κι έπειτα να αναθέσει την εργολαβία για την ανέγερση της «Νέας Τούμπας».

Το μετέωρο βήμα του... χρονοδιαγράμματος

 «Το γήπεδο παραμένει ακόμα ένα ενδεχόμενο, στην... Ελλάδα είμαστε. Όση καλή πρόθεση και να υπάρχει, υπάρχουν και άλλες παράμετροι». Με αυτήν την πρόταση ο κ. Δούμας δίνει το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρότζεκτ «Νέα Τούμπα» και πόσο αυτό μπορεί να τραβήξει μέχρι την υλοποίησή του, εάν δεν υπάρχει μία μίνιμουμ συναίνεση από όλους τους εμπλεκόμενους: είτε είναι όργανα του υπουργείου είτε φορείς της πόλης, είτε ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες της.

Παρά την εντύπωση που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες, ότι ίσως το πράσινο φως για το πρότζεκτ άναβε ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι του 2020, ώστε, μάλιστα, να προλάβει η ομάδα να μετακομίσει πριν τη νέα αγωνιστική σεζόν στο γειτονικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, ο κ. Δούμας εκτιμά ότι εάν όλα κυλήσουν φυσιολογικά κι... ελληνικά το καλοκαίρι του 2021 ο ΠΑΟΚ θα έχει πάρει στα χέρια του το Προεδρικό Διάταγμα. Φυσικά, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν θα πουν... «όχι» σε μία οριστική έγκριση πολύ νωρίτερα, αλλά προς το παρόν το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο οριοθετεί την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών στο επόμενο έτος.

Τα κρίσιμα σημεία φαίνεται πως είναι αφενός η διαβούλευση με τους φορείς και η διαβούλευση στον δήμο Θεσσαλονίκης και αφετέρου η υπόθεση... ΚΕΣΥΠΟΘΑ και το ΣτΕ. Είναι τα μοναδικά σημεία που το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο μπορεί να μπλοκάρει και να μπλεχτεί αντίστοιχα σε κωλύματα ή κωλυσιεργίες ή, στη χείριστη περίπτωση, ακόμα και να ακυρωθεί.

Βέβαια, ακόμα κι αν ο ΠΑΟΚ αρχίσει τις διαδικασίες ανέγερσης στο τέλος του 2021, το γήπεδο πολύ δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και, μάλιστα, μαζί με το Μετρό Θεσσαλονίκης! Ως εκ τούτου, υπό κανονικές συνθήκες, και με την απαραίτητη προϋπόθεση που λέγεται... Ελλάδα, ο πρώτος αγώνας που θα έχουν την ευκαιρία οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να παρακολουθήσουν την ομάδα τους στη νεότευκτη -αλλά παραμένουσα θρυλική- «Νέα Τούμπα» οριοθετείται κάπου στο 2025...