Skip to main content

Πώς μπαίνει στον πάγο το Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020

Επετεύχθη τελικά μία τρίτη αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Την τρίμηνη αναβολή του Brexit μέχρι 31 Ιανουαρίου 2020 αποφάσισαν οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπως ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020», επεσήμανε ο Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί με γραπτή διαδικασία και σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα ανακοινωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης της 31ης Οκτωβρίου.

Η Γαλλία, που εμφανιζόταν πιο επιφυλακτική στην παροχή νέας, της τρίτης, μακράς παράτασης στη Βρετανία, συμφώνησε τελικά, θέτοντας όμως όρους.  Το κείμενο συνοδεύεται από μία πολιτική διακήρυξη στην οποία η Ε.Ε δικαιολογεί την απόφασή της, αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και ζητεί τον διορισμό ενός Ευρωπαίου επιτρόπου από τη Βρετανία.

Οι 27 αποφάσισαν να μην αναμένουν την απόφαση των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι σήμερα το απόγευμα θα αποφασίσουν για τη διεξαγωγή ή μη πρόωρων εκλογών, πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με διπλωματική πηγή να επισημαίνει ότι  «η Ε.Ε δεν θέλει να αντιδρά, αλλά να διατηρήσει την πίεση για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης»,

Οι 27 χώρες έχουν συμφωνήσει να αποφασίσουν για τη νέα αναβολή του Brexit με γραπτή διαδικασία μεταξύ των ηγετών των χωρών, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.