Skip to main content

Πώς μπορεί με μια κίνηση η κυβέρνηση να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα

Ο συγκοινωνιολόγος και πολιτικός μηχανικός Σταύρος Κωνσταντινίδης καταθέτει την πρότασή του για την αναγκαία μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο συγκοινωνιολόγος και πολιτικός μηχανικός, Σταύρος Κωνσταντινίδης θέτει τον προβληματισμό του για τα τροχαία ατυχήματα στις πόλεις, καταθέτοντας και τις λύσεις που μπορεί να δοθούν.

«Στις αστικές περιοχές, στις πόλεις μας δηλαδή συμβαίνουν τα μισά τροχαία ατυχήματα επί του συνόλου και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό θυμάτων πεζών», ενώ τόνισε πως «το πρόβλημα οδικής ασφάλειας στις αστικές περιοχές, έγκειται σε προβληματικούς κόμβους και επικίνδυνα οδικά τμήματα», τονίζει και προσθέτει: «εάν άμεσα θεσπιστεί μια τροπολογία που να επιτρέπει την προσωρινή διαμόρφωση κόμβων σύμφωνα με τους κανόνες και τις προδιαγραφές της εργοταξιακής σήμανσης (που χρησιμοποιείται ήδη στις περιπτώσεις έργων ), το οφελος θα είναι τεράστιο. Γιατί ενώ επιτρέπεται για την περίπτωση έργων, δεν επιτρέπεται με την επίκληση του εγνωσμένου προβλήματος της οδικής ασφάλειας. Αν γινόταν τότε σε πολύ σύντομο διάστημα δήμοι, περιφέρειες αλλά και η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να θωρακίσει χιλιάδες κόμβους και αντίστοιχα επικίνδυνα σημεία, τα οποία γνωρίζει κάθε τοπική κοινωνία».

Κλείνοντας την παρέμβασή του σημειώνει ότι: «Θα σώζονταν άνθρωποι που χάνονται άδικα. Σε εύθετο χρόνο το έργο θα πρέπει να παίρνει μόνιμα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, αλλά στο μεταξύ θα έχει κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Θα κερδίσουμε το στοίχημα της οδικής ασφάλειας της χώρας».