Skip to main content

Πώς ο Αλεκ Μπάλντουιν σκότωσε τη 42χρονη διευθύντρια φωτογραφίας σε ταινία γουέστερν

Ο διάσημος σταρ αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, ενώ «παγώνουν» επ' αόριστον τα γυρίσματα της ταινίας - Πώς έγινε το ατύχημα.

Αδιανόητη τραγωδία με τον Αλεκ Μπάλντουιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Rust πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τη διευθύντρια φωτογραφίας της ταινίας και τραυμάτισε τον σκηνοθέτη.

Ο διάσημος σταρ αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, ενώ «παγώνουν» επ' αόριστον τα γυρίσματα της ταινίας. Ο Μπάλντουιν οδηγήθηκε σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας στη Σάντα Φε για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το τραγικό συμβάν. Δεν συνελήφθη και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του - αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η εφημερίδα New Mexican δημοσίευσε φωτογραφίες έξω από το γραφείο του αστυνομικού ερευνητή στη Σάντα Φε, όπου ο Μπάλντουιν εμφανίζεται συγκλονισμένος να μιλά με κάποιον στο τηλέφωνο, και να σκύβει ακουμπώντας το χέρι στο γόνατό του.

Το τραγικό δυστύχημα έγινε στο Bonanza Creek Ranch κοντά στο Σάντε Φε, στο Νέο Μεξικό, όπου γίνονταν τα γυρίσματα της ταινίας Rust.

«Σύμφωνα με την αστυνομία η σκηνή που βιντεοσκοπούσαν περιελάμβανε τη χρήση όπλου που δεν ήταν οπλισμένο», ανέφερε το γραφείο του σερίφη σε δήλωσή του στο Insider. «Οι ντετέκτιβ ερευνούν πώς και τι είδους βλήμα εκτοξεύτηκε».

Στις παρακάτω φωτό που κάνουν από το πρωί το γύρο του Διαδικτύου ο ηθοποιός Αλεκ Μπάλντουιν, συντεριμμένος, λίγο μετά το δυστύχημα, δείχνει να μην μπορεί να πιστέψει τι έχει συμβεί:

«Γιατί μου δώσατε ένα καυτό όπλο», φώναζε ο Μπάλντουιν

Σύμφωνα με πληροφορίες από το showbiz411, αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο γύρισμα τη στιγμή του πυροβολισμού είπε πως από το όπλο που κρατούσε ο Αλεκ Μπάλντουιν έφυγε μία σφαίρα, η οποία διαπέρασε το σώμα της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς και στη συνέχεια καρφώθηκε στον ώμο του σκηνοθέτη Ζόελ Σούζα.

Στο σημείο έφτασαν άμεσα ελικόπτερο και ασθενοφόρα και μετέφεραν την Χάτσινς και τον Σούζα στο νοσοκομείο. Ωστόσο η άτυχη 42χρονο εξέπνευσε μέσα στο ελικόπτερο.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα από το κινηματογραφικό σετ ο Μπάλντουιν έπεσε σοκαρισμένος στο έδαφος και ρωτούσε γιατί του έδωσαν ένα «καυτό όπλο».Τόσα χρόνια, ποτέ δεν μου έδωσαν «καυτό όπλο». Μάλιστα το δημοσιεύματα αναφέρει πως «καυτό όπλο» σημαίνει ένα όπλο με πραγματικά πυρομαχικά.
Συντριβή στους συντελεστές της ταινίας

«Ολόκληρο το καστ και το συνεργείο είναι συντετριμμένοι από τη σημερινή τραγωδία και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους αγαπημένους της Χαλίνα», δήλωσε η Rust Movie Productions LLC, η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, σε δήλωσή της στους New York Times.

«Διακόψαμε την παραγωγή της ταινίας για όσο χρειαστεί και συνεργαζόμαστε πλήρως με το αστυνομικό τμήμα της Σάντα Φε που διεξάγει την έρευνα. Θα παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλους όσους συνδέονται με την ταινία καθώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωσή τους, οι επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφιστών χαρακτήρισαν το περιστατικό «αβάσταχτα νέα».

«Οι λεπτομέρειες δεν είναι σαφείς αυτή τη στιγμή, αλλά εργαζόμαστε για να μάθουμε περισσότερα και υποστηρίζουμε μια πλήρη έρευνα για αυτό το τραγικό συμβάν», δήλωσε ο John Lindley, πρόεδρος και η Rebecca Rhine, εκτελεστική διευθύντρια, σύμφωνα με το The Times. «Αυτή είναι μια τρομερή απώλεια και θρηνούμε για τον θάνατο ενός μέλους της οικογένειάς μας».

Πώς συνέβη το δυστύχημα

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάντα Φε ανέφερε σε δήλωση ότι η Χάλινα Χάτσινς και ο Τζόελ Σόουζα τραυματίστηκαν όταν ο Άλεκ Μπάλντουιν πυροβόλησε με όπλο.

Εκπρόσωπος του ηθοποιού είπε στο BBC ότι το περιστατικό αφορούσε την κακή πυροδότηση ενός όπλου με άσφαιρα. Βέβαια την ίδια ώρα η Daily Mail , όπως προαναφέρθηκε, επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είπε ότι ο ηθοποιός αμέσως μετά την τραγωδία φώναζε «γιατί μου δώσατε ένα καυτό όπλο», το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «ως γιατί μου δώσατε όπλο με αληθινά πυρά». Βέβαια, να σημειωθεί ότι τίποτα επίσημο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και ότι όλα πρόκειται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ώρες όταν θα γίνουην και επίσημες ανακοινώσεις, προφανώς μόλις ολοκληρωθούην οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τη χρήση όπλων στα κινηματογραφικά πλατό και εάν θα πρέπει να αντικατασταθούν μόνιμα με ψεύτικα όπλα.

Τα όπλα που χρησιμοποιούνται στις ταινίες είναι τόσο αληθινά όπλα, όσο και ψεύτικα, ή ακόμη και όπλα που δεν λειτουργούν. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται συνήθως για να προσθέσουν ένα στοιχείο ρεαλιστικότητας σε λήψεις από κοντά, όπως επισημαίνει ο ειδικός στα όπλα Κάμερον Μπράουν σε άρθρο του για το περιοδικό American Cinematography.

Αυτά τα όπλα είναι συνήθως άδεια ή έχουν άσφαιρα, όχι κανονικές σφαίρες. Μια σφαίρα είναι ουσιαστικά μια μονάδα πυρομαχικού που μπαίνει στην κάννη ενός όπλου και αποτελείται από τέσσερα βασικά εξαρτήματα - το περίβλημα ή το κέλυφος που συγκρατεί τα άλλα εξαρτήματα μαζί, προωθητικό υλικό ή πυρίτιδα που τοποθετείται μέσα στο κέλυφος, ένα αστάρι ή εκρηκτικό που αναφλέγει το πυροβόλο όπλο και τέλος τη σφαίρα ή το βλήμα που εκτοξεύεται από την κάννη.

Ωστόσο, τα όπλα γεμάτα με άσφαιρα μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε οποιοδήποτε εντός του πεδίου βολής.

Επιπλέον, η γέμιση από χαρτί ή κερί μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, ακόμη και μοιραία - όπως στην περίπτωση του ηθοποιού Jon-Erik Hexum.

Οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο της Χάτσινς, ωστόσο, παραμένουν ασαφείς αυτή τη στιγμή. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η έρευνα είναι «ανοιχτή και ενεργή» και δεν δίνει κανένα περαιτέρω στοιχείο.