Skip to main content

Οι κρίσιμες επαφές του Μακρόν στη Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να σχεδιάζει για ένα τριήμερο επίσκεψη σε κάποιο ελληνικό νησί (πιθανότατα την Πάρο ή την Πάτμο) για λίγη ξεκούραση.

Η πληροφορία κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες κι έφτασε έως την Voria.gr. Τι αναφέρει; Οτι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί για ένα τριήμερο κάποιο ελληνικό νησί (πιθανότατα την Πάρο ή την Πάτμο) για λίγη ξεκούραση. Κι ότι με την ευκαιρία θα έχει και μια άτυπη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των οποίων μάλιστα θα συζητήσουν και θέματα γαλλικού ενδιαφέροντος, επί ελληνικού εδάφους.

Η πληροφορία, ωστόσο, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα, πληροφορίες από το Παρίσι, επιμένουν ότι μια τέτοια μίνι απόδραση θα ήταν μάλλον παρακινδυνευμένη για τον κ. Μακρόν. Ιδιαίτερα τώρα, που η δημοφιλία του στη Γαλλία βρίσκεται στο ναδίρ και αμφισβητείται εντόνως από διάφορες πλευρές, εντός και εκτός συνόρων.

Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, ο Γάλλος πρόεδρος, το Νοέμβριο, θα βρεθεί στη Μεσόγειο. Κι αυτό γιατί κατά πάσα πιθανότητα, θα πάει στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη στο νησί. Επισήμως, η επίσκεψη αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού τουρ που έχει κάνει ο κ. Μακρόν από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ανεπισήμως όμως, το  ενδιαφέρον αυτής της επίσκεψης εστιάζεται αλλού.

Συγκεκριμένα, λόγω υδρογονανθράκων, εξορύξεων, Total και Τούρκων, ο κ. Μακρόν θα πρέπει να πάρει θέση για ό,τι συμβαίνει στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και της κυπριακής ΑΟΖ. Κι από τις θέσεις που θα εκφράσει θα κριθούν πολλά για το... πώς θα περάσουμε τον ερχόμενο χειμώνα, όπως λένε κάποιες πηγές που ξέρουν τη καλά τη γεωπολιτική και για αυτό επιμένουν ότι δεν υπερβάλλουν καθόλου...