Skip to main content

Στον πυρετό του real estate - Μαζικά πωλητήρια σε βίλες και αρχοντικά

Οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, βίλες και εμβληματικά αρχοντικά βγαίνουν προς πώληση.

Σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή ξεπροβάλουν στην Αθήνα οι (ΑΕΕΑΠ). Η μια μετά την άλλη, ελληνικές και ξένες εταιρείες, σπεύδουν να συστήσουν από μια, με ένα και μοναδικό σκοπό: Να εκμεταλλευτούν το ολοένα κι αυξανόμενο ενδιαφέρον για το real estate στην Ελλάδα. Ηδη, σας γράφαμε προχθές για την άδεια που εξασφάλισε το fund Brevan Howard.

Τι ακολουθεί; Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικό αίτημα έχουν καταθέσει η Τράπεζα Αττικής, ο όμιλος Φουρλή και ο όμιλος Βιοχάλκο μέσα σε διάστημα μόλις 15 ημερών, ενώ έπονται και άλλοι. Σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσουν τα δικά τους ακίνητα, αλλά ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μετά θα «ανοιχτούν» και σε άλλα, αν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν.

Την ίδια ώρα, ορισμένα εμβληματικά αρχοντικά στα ελληνικά νησιά (ορισμένα από τα οποία ανήκουν σε ιστορικές οικογένειες) βγαίνουν προς πώληση μέσω ξένων οίκων και κυρίως των Σόθμπις. Μια απλά ματιά στον κατάλογο των ακινήτων τους, μπορεί να το επιβεβαιώσει. Για παράδειγμα, το αρχοντικό του Μιαούλη στην Ύδρα ξεκινά από την τιμή των 4,5 εκατ ευρώ.

Το ίδιο κλίμα – της αξιοποίησης των ευκαιριών – φαίνεται να διακατέχει πλέον τους πάντες. Άλλο παράδειγμα: Προς πώληση έβγαλε την παραθαλάσσια βίλα του στη Σαρωνίδα γνωστός επιχειρηματίας με ζητούμενη τιμή τα 11 εκατ ευρώ. Η κίνηση γίνεται κυρίως επειδή ο πωλητής θέλει να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση ακινήτων αυτής της κατηγορίας (πολυτελείας, στα νότια προάστια) κυρίως από Άραβες και Κινέζους αλλά και Τούρκους στην Αττική αυτή τη στιγμή. Και σε αυτή την περίπτωση, το πωλητήριο «βγήκε» μέσω γνωστού κτηματομεσιτικού γραφείου της πρωτεύουσας.