Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η επόμενη μέρα για το ελληνικό πανεπιστήμιο

Εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ με θέμα «Το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης περνά κρίση: Ποιο πανεπιστήμιο θέλουμε;».

Η αποτίμηση της πορείας του ελληνικού πανεπιστημίου στα 44 χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος ήταν τα θέματα τα οποία απασχόλησαν την εκδήλωση την οποία διοργάνωσε απόψε το βράδυ ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ με θέμα «45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης περνά κρίση: Ποιο πανεπιστήμιο θέλουμε;».

Η εκδήλωση έγινε στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» και στο πάνελ συμμετείχαν στελέχη του φοιτητικού κινήματος κατά τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια όπως οι Σάκης Μουμτζής, Γιώργος Μπάρμπας, Λευτέρης Τζιόλας, Νίκος Ταχιάος και Πέτρος Παπασαραντόπουλος. Νωρίτερα έκαναν παρεμβάσεις ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο Χάρης Καστανίδης με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Παιδείας.

Ο Π. Μήτκας

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μήτκας τόνισε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρνητικής δημοσιότητας που αδικεί την εικόνα του. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΑΠΘ είπε πως είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθώς φοιτούν σε αυτό το 17% των φοιτητών.

«Είμαστε από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο πρύτανης, παρουσιάζοντας κάποια αριθμητικά και οικονομικά μεγέθη όπως ότι στο ΑΠΘ εργάζονται περί τους 2.700 καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτούν περίπου 50.000 φοιτητές, ο συνολικός ετήσιος τζίρος του πανεπιστημίου ανέρχεται σχεδόν στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρήματα τα οποία ξοδεύονται στην πόλη ετησίως λόγω της ύπαρξης του ΑΠΘ αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναφερόμενος στο μέλλον του πανεπιστημίου ο κ. Μήτκας είπε πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιδιώκουμε την αριστεία», υπογραμμίζοντας ότι το ΑΠΘ θα πρέπει να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, να μην περιορίζεται μόνον στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του, αλλά να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το ερευνητικό έργο του και να καταστεί μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης.

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ελεύθερο, ευέλικτο, απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και από τον εναγκαλισμό με το κράτος και με τα κόμματα» τόνισε. Τέλος, ο κ. Μήτκας τάχθηκε κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου του οποίου ο ρόλος είναι αναντικατάστατος».

Ο Χ. Καστανίδης

Στη δική του παρέμβαση ο Χάρης Καστανίδης ανέφερε ότι το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο θεωρείται πετυχημένο. Πέτυχε αρκετούς σημαντικούς στόχους, είπε, αναφέροντας επιγραμματικά την αποχουντοποίηση κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία, τον εκδημοκρατισμό του με την κατάργηση της καθηγητικής αυθεντίας και της «έδρας», γεγονός που βοήθησε στην ανάδειξη νέου επιστημονικού δυναμικού και συνακόλουθα και νέων προγραμμάτων σπουδών, ενώ πέτυχε σοβαρά αποτελέσματα και στην αξιοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν απέτυχε, ούτε είναι σε κρίση, ωστόσο πρέπει να αλλάξει» τόνισε ο κ. Καστανίδης. Αναφερόμενος στα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρώην υπουργός ανέφερε πως πρέπει να γίνει συζήτηση για τον προσδιορισμό της έννοιας του ασύλου ώστε να υπάρξει μια δημοκρατική ευταξία στα ΑΕΙ.

Σημείωσε, πάντως, ότι για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια δεν ευθύνεται το άσυλο. Θα πρέπει, επίσης, να γίνει συζήτηση για το εάν θα θέλουμε να είναι δημόσια ή ιδιωτικά τα πανεπιστήμια. Να εφαρμοστεί η συνταγματική αρχή για την αυτοδιοίκηση και αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και επίσης τα ΑΕΙ θα πρέπει να γίνουν ερευνητικά και όχι μόνον εκπαιδευτικά ιδρύματα.