Skip to main content

Πώς σχολιάζει η Deutsche Welle την αντιπαράθεση Μητσοτάκη με την Ολλανδή δημοσιογράφο

Η λεκτική αντιπαράθεση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Ολλανδή δημοσιογράφο για τις επαναπροωθήσεις στον γερμανικό Τύπο.

Στη λεκτική αντιπαράθεση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπόιγκελ αναφέρεται δημοσίευμα της DW και γράφει: «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία του 2016 για τους πρόσφυγες με την ΕΕ. Η Τουρκία, από την πλευρά της, λέει ότι η Ελλάδα δεν υπήρξε συνεργάσιμη και αντιμετώπισε τους αιτούντες άσυλο με απάνθρωπο τρόπο». Και λίγο παρακάτω σημειώνεται: «Καθώς η ελληνική κυβέρνηση επικρίνει την Τουρκία για τη μεταχείριση των μεταναστών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται επίσης κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη στάση του στην κρίση».

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Μια Ολλανδή δημοσιογράφος, η Ίνγκεμποργκ Μπόιγκελ, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη την Τρίτη ότι εμπλέκεται σε «ναρκισσιστική κακοποίηση» όσον αφορά τους μετανάστες. Η Μπόιγκελ συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου με τον Μητσοτάκη και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Αθήνα. Η Μπόιγκελ είπε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέει "ψέματα" για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχουν υποστηρίξει ότι η Ελλάδα απωθεί μετανάστες από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της προς την Τουρκία».

Η Ελένη Μυριβήλη και ο αγώνας η Αθήνα να παραμείνει κατοικήσιμη

Μακροσκελές δημοσίευμα του Spiegel για την Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στο Δήμο Αθηναίων, Ελένη Μυριβήλη.  Το άρθρο αναφέρει ότι η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα στην Ευρώπη που υποφέρει περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και παρατηρεί: «Πρωταρχικό καθήκον της Μυριβήλη είναι να μετατρέψει το ευρύ ενδιαφέρον για περισσότερη προστασία του κλίματος σε υποστήριξη συγκεκριμένων έργων. Μπορεί να προειδοποιεί, να ενοχλεί και να επαινεί.

Έχει γραφείο στο δημαρχείο, αλλά όχι προσωπικό. Το δυνατό της χαρτί είναι η αξιοπιστία της. Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο έργο της. Ωστόσο, άλλοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα θα αλλάξει ριζικά. Όποιος περπατά στους δρόμους με τη Μυριβήλη καταλαβαίνει ότι η καταπολέμηση της αυξανόμενης ζέστης είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Πάνω από το 90% των Αθηναίων ζουν σε πολυκατοικίες. Οι πολυκατοικίες χτίστηκαν βιαστικά μετα τον πόλεμο, είναι η γκρίζα κληρονομιά της νεωτερικότητας. Δεν είναι όμορφες, αλλά για πολύν καιρό φρόντισαν να παραμείνει η πόλη αρκετά πολύχρωμη».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Την ίδια στιγμή όμως η ζέστη συσσωρεύεται στα στενά δρομάκια, πολλά σπίτια είναι παραμελημένα. Όσοι έχουν λεφτά έχουν συχνά μετακομίσει στα προάστια. Όσοι είναι φτωχοί ξέμειναν. Το χειμώνα υπάρχει συχνά μια μυρωδιά ξύλου, η κρίση έφερε πίσω τις φθηνές σόμπες σε πολλές συνοικίες του κέντρου της πόλης. Αντίθετα, η ζέστη συσσωρεύεται εδώ το καλοκαίρι ακόμα και τη νύχτα. «Γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνέπειες. Με κάθε καύσωνα αυξάνονται τα ψυχολογικά προβλήματα. Η κατάθλιψη και τα ψυχωτικά περιστατικά αυξάνονται όταν το σώμα δεν μπορεί να δροσιστεί», λέει η Μυριβήλη. «Οι πρώτοι άνθρωποι πεθαίνουν από τη ζέστη, ειδικά οι ηλικιωμένοι».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle