Skip to main content

Πώς σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος την επιστροφή Παπανδρέου στην ενεργό πολιτική σκηνή

Ο γερμανικός Τύπος για την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ενεργό πολιτική δράση

«Το ΚΙΝΑΛ είναι ένα μικρό κόμμα, αλλά το ενδιαφέρον για την ηγεσία του μεγάλο. Έξι υποψήφιοι ανακοίνωσαν ότι διεκδικούν την προεδρία. Το βράδυ της Τετάρτης έγιναν επτά. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα είναι υποψήφιος», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) με τίτλο «Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στην πολιτική σκηνή»:

«Το Δεκέμβριο τα μέλη του κόμματος αποφασίζουν ποιος θα ηγηθεί από εδώ και στο εξής του ΚΙΝΑΛ. Φαβορί θεωρείται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε τηλεοπτικό του μήνυμα έκανε λόγο για μια ‘Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα‘. Το σύνθημα θυμίζει την προεκλογική υπόσχεση για Αλλαγή με την οποία ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου έφερε το ΠΑΣΟΚ το 1981 στην εξουσία.

Επικριτές προσάπτουν στον Γιώργο Παπανδρέου ότι αποδείχθηκε αδύναμος ηγέτης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εκτός αυτού όμως το όνομα Παπανδρέου εξακολουθεί να ηχεί καλά στα αυτιά πολλών αριστερών ψηφοφόρων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα τον ψήφιζαν ακόμα και από νοσταλγία. Ιδίως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό. Παράλληλα υπάρχουν εδώ και καιρό σκέψεις για μια νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέκυψε το ΚΙΝΑΛ. Κανείς δεν ενσαρκώνει καλύτερα μια αναγέννηση του πάλαι ποτέ ισχυρού λαϊκού κόμματος από ότι ο Γιώργος Παπανδρέου. Γεγονός πάντως είναι πως η υποψηφιότητα Παπανδρέου ταράζει τα νερά στον αριστερό χώρο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναλώνεται σε εσωκομματικές έριδες».

Η Ευρώπη θύμα της μεταναστευτικής της πολιτικής

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Spiegel Online δημοσιεύει σχόλιο με τίτλο «Η Ευρώπη έγινε εκβιάσιμη»: Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Οι Ευρωπαίοι παραπονιούνται ότι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ  Λουκασένκο στέλνουν πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η δεινή θέση όμως, στην οποία βρίσκονται, οφείλεται εν πολλοίς στην αποτυχημένη κοινή πολιτική ασύλου.

«Ως ‘όπλα‘ είχε χαρακτηρίσει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επί εβδομάδες περίμεναν στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα επέρριψε στον λευκορώσο πρόεδρο διεξαγωγή ‘υβριδικού πολέμου ‘, επειδή έστελνε συστηματικά μετανάστες στα σύνορα. ‘Όπλα‘ και ‘πόλεμος‘. Ακριβώς τις ίδιες λέξεις επέλεξε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστελνε μερικές χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020.

Ό,τι ακολούθησε ήταν όνειδος για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά την ισχύ του δικαίου του ασύλου. Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά μετανάστες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, όπως απέδειξαν αργότερα έρευνες του Spiegel. Ήδη τότε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είχε δηλώσει σε βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου ότι η Ελλάδα υπερασπίστηκε την ‘ευρωπαϊκή κυριαρχία‘.

Η ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι πανομοιότυπη. Για μια ακόμα φορά η Ευρώπη πανικοβάλλεται μόνο και μόνο επειδή στα σύνορά της συγκεντρώθηκαν μερικές χιλιάδες μετανάστες. Θα ήταν ευπρόσδεκτο αν ο υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ είχε κάτι να πει για όλα αυτά. Αντ΄ αυτού συναινεί έμμεσα στην χρήση βίας από πολωνούς, έλληνες και κροάτες συνοριοφύλακες χαρακτηρίζοντας ‘όπλα‘ του μετανάστες. Ούτε από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έχει ακουστεί ποτέ κάτι για τις παραβιάσεις δικαίου στα σύνορα της Ευρώπης».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle