Skip to main content

Πώς τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε πόλο έλξης ξένων επενδύσεων

Εκτός της σημαντικής παρουσίας της TeamViewer και της Ρ&I Hellas δύο νέες εταιρείες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την πόλη των Ιωαννιτών.

Τη δική της σημαντική θέση στη διεθνή τεχνολογική σκακιέρα συνεχίζει να διεκδικεί η περιφέρεια Ηπείρου, και ειδικά τα Ιωάννινα προσελκύοντας εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από όλη την Ευρώπη.

Το εναρκτήριο λάκτισμα ήρθε από την Ρ&I που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 στο τεχνολογικό πάρκο ενώ το 2019 ακολούθησε ακόμια μία γερμανική εταιρία, η TeamViewer, η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει και αυτή με τη σειρά της ένα hub για Έρευνα και Τεχνολογία στα Ιωάννινα. Πρόκειται για κορυφαία εταιρεία παγκόσμιας τεχνολογίας που παρέχει μια πλατφόρμα συνδεσιμότητας για απομακρυσμένη πρόσβαση, έλεγχο, διαχείριση και επισκευή συσκευών οποιουδήποτε είδους. H εταιρεία απασχολεί αυτή τη στιγμή 50 μηχανικούς τεχνολογίας λογισμικού, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε 150 με 200.

Από braindrain σε braingain

Το ποιοτικό και καλά εκπαιδευμένα προσωπικό που αποφοιτά από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες αποτελούν για τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη τους λόγους για τους οποίους η περιοχή τραβά τα βλέμματα ξένων επενδυτών.

Όπως σημειώνει στη Voria.gr οι απόφοιτοι των σχολών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων -τόσο από τις σχολές στα Ιωάννινα και από αυτές στην Άρτα και στην Κοζάνη- αποτελούν ένα καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό ιδιαίτερα στο κομμάτι της Πληροφορικής και των συναφών επαγγελμάτων που προσελκύει εταιρείες. «Επενδύσεις αντίστοιχες της TeamViewer συντελούν στο να πραγματωθεί το επονομαζόμενο braingain. Αρκετοί ήταν, άλλωστε, οι απόφοιτοι που επέστρεψαν από το εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν στο hub. Ο καλός μισθός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επαναπατρίστηκαν πολλά μυαλά που είχαν αφήσει τον τόπο τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ανέφερε ακόμα δύο λόγους σύμφωνα με τους οποίους η TeamViewer και η P&I επέλεξαν την πόλη των Ιωαννιτών για επενδύσεις και τεχνολογικά hub. «O διευθύνων εταίρος της DACH Permira Jörg Rockenhäuser είναι επί χρόνια φίλος του μητροπολίτη Ιωαννίνων που ζούσε στη Γερμανία ως μετανάστης και επέστρεψε πίσω. Από την άλλη, ο Βασίλης Τριάδης, ο CEO της P&I Hellas έχει καταγωγή από το Ζαγόρι της Ηπείρου. Αυτό δείχνει πως υπάρχει αγάπη για τον τόπο και επιθυμούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Έρχονται και άλλες επενδύσεις

Στο μεταξύ, στα σκαριά βρίκονται και άλλες επενδύσεις εταιρειών παρόμοιου ενδιαφέροντος στην πόλη των Ιωαννίνων με δύο εκ των οποίων να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης μέχρι και το 2023.

Ήδη μια γερμανική εταιρεία ρούχων με κλειστό πελατολόγιο με online παραγγελίες έχει νοικιάσει τον χώρο της στα Ιωάννινα. Θα αποτελεί το κεντρικό online κατάστημα όπου θα ετοιμάζονται οι παραγγελίες για κάθε μέρος του πλανήτη. Επιπλέον, ακόμα μια εταιρεία logistics έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την πόλη των Ιωαννίνων. «Η μια από τις δύο εταιρείες έχει εισαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και από τη στιγμή που θα δημοπρατηθεί το έργο χρειάζονται δύο χρόνια προκειμένου να ανοίξει τις πύλες της, δηλαδή μέχρι το 2023», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα Ιωάννινα μετατρέπονται έτσι σε πόλο έλξης επενδύσεων καθώς και σε γέφυρα επαναπατρισμού που είναι ανοιχτή και στους ψηφιακούς νομάδες, που αποτελούν έναν τύπο εργαζομένων τον οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει και η ελληνική κυβέρνηση.

«Η παρουσία των τεχνολογικών αυτών εταιρειών φέρνει και μια διαφορετική πνοή στην πόλη και στην περιφέρεια εν γένει. Τα άτομα που εργάζονται εκεί βγαίνουν, ψωνίζουν, λατρεύουν την τοπική κοινότητα και μένουν εδώ», τόνισε συμπληρωματικά.

Τουρισμός τεσσάρων εποχών

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της Philoxenia, σημείωσε πως κάθε Περιφερειακή ενότητα της Ηπείρου συνθέτει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και γίνεται η «Ήπειρος των τεσσάρων εποχών». «Η παρουσία τεχνολογικών κολοσσών στην περιφέρεια είναι πολύ σημαντική αλλά είναι μείζονος σημασίας να αναδείξουμε και ο,τι άλλο έχει να προσφέρει», τόνισε. «Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος παραδέχτηκε εφέτος πως καλύτερα από κάθε άλλο προορισμό πήγε η Ήπειρος και αυτό αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές που έχει να προσφέρει η περιοχή», ανέφερε ο ίδιος. Με φόντο αυτό, έδωσε το παράδειγμα του συνεδριακού τουριμού που έχει κερδίσει αρκετό έδαφος στην περιοχή. «Αυτό το Σαββατοκύριακο η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν περίπου στο 100% λόγω αρκετών συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.