Skip to main content

Πώς θα επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία η νέα κακοκαιρία

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου και ο τοπικός παγετός θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας

Νέα κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας το Σαββατοκύριακο 29-30/01. Η νέα αυτή κακοκαιρία κατατάσσεται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Ο υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

  • Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.
  • Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
  • Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, η εν λόγω κακοκαιρία θα έχει σχετικά μικρό αποτύπωμα και τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ο τοπικός παγετός κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες και η πιθανότητα πρόσκαιρα ισχυρών βροχών σε Κασσάνδρα και Σιθωνία τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και ενδεχομένως Χαλκιδικής το Σάββατο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στην κοιλάδα του Αξιού τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 στην Κεντρική Μακεδονία.

 

Πηγή: meteo.gr