Skip to main content

Πώς θα μπορέσει να επιβιώσει η εθνική αμυντική βιομηχανία

Αλλαγή του νόμου των προμηθειών, τουλάχιστον 10 ετή προγράμματα προμηθειών για τις ένοπλες δυνάμεις, συμπράξεις με συμμάχους σε παραγωγικά προγράμματα

Yγιής αμυντική βιομηχανία χωρίς εθνικά προγράμματα προμηθειών δεν μπορεί να υπάρξει και η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, απαιτεί προγράμματα αν όχι 20ετή, τουλάχιστον 10ετή, με παράλληλη ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας μέσα από συνεργασίες ελληνικών και ξένων εταιρειών.

Τα ανωτέρω τονίσθηκαν από τους ομιλητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με θέμα: «Αμυντικές Επιχειρησιακές Απαιτήσεις με Συμμετοχή και Ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».

Από τις πιο εύγλωττες  παρατηρήσεις, τις πιο ευθείες, έκανε ο κ. Τάσσος Ροζολής, επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, όταν έθεσε τα ζητήματα που προτάσσει η αμυντική βιομηχανία:

- Kατάργηση του ν. 3978, του νόμου περί ....«μη προμηθειών».

- Προϋπόθεση για αναθέσεις, η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας τουλάχιστον σε ποσοστό 30%, όχι μόνο στην προμήθεια αλλά στον κύκλο ζωής ενός αμυντικού προϊόντος - συστήματος.

Το σημείο στο οποίο επέμεινε ο κ. Ροζολής και το οποίο έθιξαν και άλλοι ομιλητές, χωρίς όμως να κάνουν αναφορές σε συγκεκριμένες εταιρείες, ήταν οι μεγάλες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες.

«Η εξυγίανση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί προϋπόθεση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. ΕΑΒ, ΕΑΣ, Ναυπηγεία, ΕΛΒΟ, θα πρέπει να εξυγιανθούν αλλά δεν θα πρέπει να πωληθούν στο 100% σε ξένες εταιρείες, αλλά μειοψηφικά ποσοστά μπορούν και πρέπει να δοθούν σε ελληνικές ή και ξένες επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν η ΕΛΒΟ να βρίσκεται επί τεσσσεράμισι χρόνια σε επιχειρηματικό κώμα. Οι αμυντικές βιομηχανίες πρέπει από το υπουργείο Οικονομικών να μεταφερθούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Όλοι οι ομιλήσαντες τόνισαν το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ο σμήναρχος Jay Garndner, διοικητής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η χώρα μας και στον αμυντικό τομέα, πρέπει να αξιοποιήσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της πλεονέκτημα, το γεγονός επίσης ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας συμπίπτουν με τα συμφέρονται ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Η Ελλάδα αφήνει ανεκμετάλλευτες τις τεράστιες παραγωγικές της δυνατότητες, έχω επισκεφθεί εγκαταστάσεις που είναι σαν εγκαταλελειμένες. Η Ελλάδα μπορεί να επιδιώξει συνεργασίες για την αμυντική βιομηχανία με τις ΗΠΑ, ενώ έμφαση πρέπει να δοθεί στο R&D από την κυβέρνηση, τα πανεπιστήμια, τις ίδιες τις εταιρείες», υπογράμμισε ο Αμερικανός στρατιωτικός.

Με το πιο συγκρατημένο ύφος ενός ανώτερου αξιωματικού, ο αντιναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης, γενικός διευθυντής αμυντικών εξοπλισμών, είπε ότι επιτέλους, μετά από χρόνια προσπαθειών, υϊοθετήθηκε από το ΚΥΣΕΑ η Εθνική Αμυντική Βιομηχαική Στρατηγική και η ΕΑΒΣ πλέον θα ασχολείται με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην προμήθειες συστημάτων για τις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, ετοιμάστηκε  πρόταση για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις προμήθειες καθώς ο νόμος 3978, είναι προβληματικός, οδηγεί σε αποτυχία το 65% και πλέον των διαγωνισμών αλλά, και σε «εισβολή»διαμεσολαβητών προκαλώντας ζητήματα διαφάνειας. Ο προγραμματισμός των προμηθειών, για να μπορεί να ακολουθήσει η βιομηχανία, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10ετής.

Επισημάνθηκε επίσης ότι για να επιβιώσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να γίνει εξωστρεφής, να στραφεί και σε προϊόντα διττής χρήσης ( σ.σ. και πολιτικά ), ενώ θα πρέπει για να ενισχυθεί η βιομηχανία, να γίνουν συνενώσεις και να τεθούν μπροστά τα μεγαλύτερα σχήματα. Μάλιστα ο αντιναύαρχος δήλωσε ότι «στη Μακεδονία μας υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να ενταχθούν στην εγχωρια αμυντική βιομηχανία».

Στην εξαιρετική συνεργασία με την ΕΑΒ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin κ. Ντένης Πλέσσας, λέγοντας πως είναι απολύτως επιβεβλημένη για τη θωράκιση της χώρας η αναβάθμιση των  F-16 V κατά τρόπο που να περιοριστεί το τεχνολογικό χάσμα με τα F- 35.

«Είναι αναγκαία για την αμυντική βιομηχανία η σύναψη συμμαχιών μεταξύ  ελλληνικών και ξένων φορέων όπως και η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα», κατέληξε ο κ. Πλέσσας.