Skip to main content

Πώς θα στολιστεί φέτος τα Χριστούγεννα η Θεσσαλονίκη - Το σχέδιο Ζέρβα

Η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα με επίκεντρο τον άξονα της Αριστοτέλους. Χριστουγεννιάτικο χωριό στην πλατεία Δικαστηρίων.

Αέρας ευρωπαϊκός και πνεύμα παραδοσιακό θα επικρατεί φέτος στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Φωτιζόμενες πύλες, κατασκευές με αέρα και πούπουλα, μεγάλες χριστουγεννιάτικες μπάλες αλλά... και ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο και μια φάτνη συμπεριλαμβάνονται στον φετινό εορταστικό διάκοσμο στη Θεσσαλονίκη. Το επίκεντρο θα είναι ο άξονας της Αριστοτέλους, όπου στην πλατεία Δικαστηρίων θα στηθεί ένα χριστουγεννιάτικο χωριό.

Στόχος της διοίκησης, όπως έχει πει πολλές φορές ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, είναι να υπάρχει διαφορετική αισθητική και η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια να φτάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Για το σκοπό αυτό η προετοιμασία για τον εορταστικό φετινό διάκοσμο και για τις εκδηλώσεις ξεκίνησε λίγο μετά την εκλογή Ζέρβα στον κεντρικό δήμο.

Πολύ φως μέσα από τριγωνικές αψίδες στον άξονα της Αριστοτέλους

Στο επίκεντρο θα βρίσκεται και φέτος ο άξονας της Αριστοτέλους. Τριγωνικές αψίδες θα δημιουργήσουν μια φωτιζόμενη διαδρομή από την λεωφόρο Νίκης έως την πλατεία Δικαστηρίων. Διάσπαρτες σε όλο το μήκος του άξονα θα βρίσκονται μεγάλες τετράγωνες κατασκευές από πλέξιγκλας, όπου μέσα θα έχει αέρα και πούπουλα καθώς και μεγάλες μεταλλικές χριστουγεννιάτικες μπάλες. Τα τρία αυτά στοιχεία αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου για... selfies και αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Σημείο συγκέντρωσης για εκδηλώσεις και δράσεις θα αποτελέσει η πλατεία Αριστοτέλους, όπου εκεί θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο φυσικό δέντρο και η φάτνη. Στην άλλη πλευρά του άξονα, στην πλατεία Δικαστηρίων πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου θα στηθεί το χριστουγεννιάτικο χωριό. Εκεί θα υπάρχει το σπίτι του Άι Βασίλη, σπιτάκια δράσεων για τους μικρούς επισκέπτες, χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, καρουζέλ καθώς και επιπλέον καλαίσθητα σπιτάκια, όπου θα πωλούνται διάφορα είδη.

Ο μπλε ουρανός στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας και ο διάκοσμος των κοινοτήτων

Εκτός από τον άξονα της Αριστοτέλους, εορταστικό κλίμα θα επικρατεί και σε άλλα σημεία της πόλης. Ο μπλε ουρανός θα φωτίσει για άλλη μια χρονιά τον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας. Παράλληλα, θα παραμείνει ο φωτισμός επί των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως, ενώ θα φωταγωγηθούν και οι ιστοί της Λεωφόρου Νίκης, όπως επίσης και ο δρόμος μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο. Την περίοδο αυτή πραγματοποιείται ο έλεγχος στα φωτιστικά στοιχεία προηγούμενων χρόνων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις, ώστε να είναι όλα έτοιμα την εορταστική περίοδο. Φως και πνεύμα εορταστικό θα επικρατεί και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες, με τη διοίκηση να επιδιώκει να υπάρξει κάποια σύνδεση με τον άξονα της Αριστοτέλους μέσω των φωτιζόμενων τριγωνικών αψίδων.  

Εκδηλώσεις για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες

Παράλληλα, με τον εορταστικό διάκοσμο, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στο επίπεδο των εκδηλώσεων. Προγραμματίζονται συναυλίες που θα ικανοποιούν όλα τα γούστα καθώς και δράσεις για όλες τις ηλικίες. Μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις θα είναι την ημέρα που θα ανάψουν τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου και μια δεύτερη την Πρωτοχρονιά. Σημειώνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτημα προς τον δήμο για άλλη μια χρονιά να πραγματοποιηθεί με την έλευση του νέου χρόνου το show με τα πυροτεχνήματα.  

Ο εορταστικός διάκοσμος θα αρχίσει να τοποθετείται στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η έναρξη των εκδηλώσεων σχεδιάζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ομάδα από τον δήμο Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για τον σχεδιασμό τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, ζητώντας τους να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Για την υλοποίηση του πρότζεκτ η διοίκηση αναζητά χορηγούς προκειμένου να καλυφθεί το κόστος.

Από το τέλος Ιουλίου, η ολιγομελής ομάδα άρχισε να καταστρώνει τα σχέδια για τη φετινή εορταστική περίοδο. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ενώ κεντρικό ρόλο έχουν ο σύμβουλός του Γιώργος Γονιάδης καθώς και ο αντιπρόεδρος του εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΘ Νίκος Χιονίδης. Η διοίκηση θα επιδιώξει κάθε χρόνο να προστίθενται νέα στοιχεία, ώστε σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη να φτάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα στον εορταστικό στολισμό.