Skip to main content

Πόσο εφικτές είναι οι σπουδές στις ΗΠΑ και για ποιους;

Απαντήσεις και λύσεις σε όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δίνει το Anatolia High School.

Όσο και να εναντιώνεται κανείς στην ιδέα της μετανάστευσης «πολλά υποσχόμενων» νέων για σπουδές στο εξωτερικό, υπάρχουν πάντα σοβαροί λόγοι για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να αναζητήσει ένα σύστημα εκπαίδευσης που δεν υπάρχει στην πατρίδα του και που του ταιριάζει περισσότερο.

Το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα των Η.Π.Α. διαφέρει στο σύνολό του από το Ελληνικό και από το Ευρωπαϊκό, κυρίως γιατί τοποθετεί τον φοιτητή στο κέντρο της μαθησιακής εμπειρίας (student centered learning), προσεγγίζοντας τον ίδιο αλλά και την μάθηση, ολιστικά (holistic approach to learning). Το ζητούμενο στα Αμερικανικά Κολλέγια είναι να αξιολογηθούν οι ικανότητες του κάθε εκπαιδευόμενου, ώστε η πορεία του στην εκπαίδευση να είναι εξατομικευμένη και όσο γίνεται πιο αποτελεσματική. Ο στόχος, ιδίως των μικρών ιδιωτικών κολλεγίων, είναι το πρώτο πτυχίο (Bachelor of Arts ή Bachelor of Science) να επιτρέψει στο άτομο να εξερευνήσει σε βάθος τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του. Δε χρειάζεται να ξέρεις τι ακριβώς θα σπουδάσεις για να σε δεχτεί ένα καλό κολλέγιο, χρειάζεται όμως να διαθέτεις συγκεκριμένα προσόντα και συγκεκριμένες δεξιότητες και να μπορείς να το αποδείξεις.

Το 2019, ο συνολικός αριθμός των διεθνών φοιτητών που ήταν εγγεγραμμένοι σε κολλέγια των Η.Π.Α. ήταν 1.095.299 και ο αριθμός αυτός αποτελεί το 5,5% του συνολικού αριθμού των φοιτητών στη χώρα. Το ερώτημα εδώ είναι αν μπορεί ο καθένας να διεκδικήσει μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα των Η.Π.Α. και αν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις μιας τετραετούς φοίτησης. Τα δίδακτρα των δημόσιων πανεπιστημίων στην Αμερική (public state universities) για όσους κατοικούν και φορολογούνται στην εκάστοτε πολιτεία όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο, είναι συνήθως λιγότερα από $10,000 το χρόνο, ενώ το κόστος διαβίωσης κυμαίνεται από $8,000 μέχρι $15,000. Για τους ξένους υποψήφιους όμως, τα δίδακτρα είναι τρεις φορές πιο ακριβά. Υπάρχουν ευτυχώς γενναιόδωρα ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλές υποτροφίες που καλύπτουν όχι μόνο τα δίδακτρα, αλλά κάποιες φορές και το κόστος διαβίωσης. Για να σε δεχτούν και να πάρεις την υποτροφία που χρειάζεσαι πρέπει το προφίλ σου να ταιριάζει με το προφίλ των φοιτητών που αναζητούν.

Το να βρεις το κολλέγιο που σου ταιριάζει, σαν διαδικασία, μοιάζει με προξενιό. Πρέπει ο μαθητής να ξέρει ποια είναι τα δικά του δυνατά χαρακτηριστικά ή προτερήματα και ποια είναι αυτά που αναζητά το κάθε ιδιωτικό ίδρυμα που προσφέρει υποτροφίες, έτσι ώστε να υπάρχει ταύτιση (a good fit) και αντιστοιχία ενδιαφέροντος. Στη διαδικασία αυτή, κλειδί είναι ο εκπαιδευτικός σύμβουλος, που καθοδηγεί τον μαθητή σε όλη την προετοιμασία των αιτήσεων και του συστήνει τα κατάλληλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχουν περισσότερα από 4,000 κολέγια και πανεπιστήμια. Στόχος δεν είναι να κάνει κάποιος πολλές αιτήσεις στην τύχη, σα να παίζει λόττο, αλλά να ξεχωρίσει 10 με 12 ιδρύματα στα οποία να έχει καλές πιθανότητες αποδοχής.

Στο Κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, η προετοιμασία του μαθητή ξεκινά έγκαιρα και συστηματικά, με τη βοήθεια έμπειρων καθηγητών και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών συμβούλων. Το Γραφείο Συμβουλευτικής του Anatolia High School για αιτήσεις σε Πανεπιστήμια και Κολλέγια των ΗΠΑ και του Καναδά δημιουργήθηκε για αυτό ακριβώς τον σκοπό και λειτουργεί υποστηρικτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από την προετοιμασία έως και την εξασφάλιση υποτροφίας. Ξεκινώντας από τη Γ’ Γυμνασίου, αν όχι και νωρίτερα, οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ορθή σύνταξη του βιογραφικού τους. Μαθαίνουν ότι ο εθελοντισμός, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, η ενασχόληση με τα μαθητικά συμβούλια, οι τέχνες, ο αθλητισμός, και γενικά οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν καθημερινά, καθορίζουν την προσωπική τους εξέλιξη και το μαθητικό τους προφίλ.

Όσο μεγαλώνουν, οι μαθητές του Anatolia High School ενθαρρύνονται να αποκτήσουν τις δεξιότητες αυτές που θα κάνουν τον καθένα με τον τρόπο του να ξεχωρίζει και να διακρίνεται, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του και διασφαλίζοντας τη μοναδικότητά του.

Μάθετε περισσότερα για τα όσα κάνουν το Anatolia High School μοναδικό και στο anatolia.edu.gr/highschool