Skip to main content

Πόσο κινδυνεύουν να τραυματιστούν οι τράπεζες από την πανδημία

Το δεύτερο κύμα των κόκκινων δανείων, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνιστούν σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή και στην Ελλάδα

Τελικώς θα τραυματίσει και να ναι πόσο, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο η πανδημία του κορωνοϊού;

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021. Κι αυτό γιατί τότε θα έχει διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της νέας κατάστασης πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου, όταν ερωτάται σχετικά, παραπέμπει στην ίδια χρονική περίοδο: αρχές του επόμενου έτους. Κάποιες ενδείξεις, ωστόσο, υπάρχουν και προκαλούν ανησυχία.

Όπως άλλωστε ανησυχία επικρατεί σε όλο την Ευρώπη για τον ίδιο κλάδο. Ακόμα και σε αυτή την ατμομηχανή της ΕΕ, την Γερμανία. Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συμβαίνει εκεί, επισημαίνουν πως «ακόμα και αν η Γερμανία καταφέρει να ξεπεράσει σχετικά εύκολα την οικονομική ύφεση δεκάδες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν». Και για του λόγου το αληθές, επικαλούνται σειρά εκθέσεων, με πλέον πρόσφατη (κι ενδεχομένως χαρακτηριστική) εκείνη του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας IWH, που επισημαίνει ότι σε περίπτωση που χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τις πιστώσεις που έλαβαν τότε τα κόκκινα δάνεια θα απειλήσουν την ύπαρξη πολλών γερμανικών τραπεζών. Εδώ θα πρέπει να γίνει μια σημαντική διευκρίνιση:

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα των κόκκινων δανείων, που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτά συνιστούν σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή και στην Ελλάδα. Για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι άγνωστο το ακριβές ύψος τους. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μια βόμβα, που είναι άγνωστο τι θόρυβο θα προκαλέσει, όταν εκραγεί.