Skip to main content

Πόσους δήμους ελέγχει κάθε κόμμα, πανελλαδικά και στην Κ. Μακεδονία

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την επιρροή των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά τις πρόσφατες εκλογές. Οι συσχετισμοί στην Κεντρική Μακεδονία

Συντριπτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρή παρουσία, αν και μειωμένη των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής στην τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών. Τις προηγούμενες ημέρες τα κομματικά επιτελεία μελέτησαν δήμο προς δήμο τα αποτελέσματα της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου προκειμένου να εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους ως προς την επιρροή τους στους 332 δήμους της χώρας. Επιρροή η οποία, πέρα από την κομματική ένταξη ή πολιτική προέλευση των εκλεγέντων δημάρχων, αφορά και τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων τα οποία αυτή τη φορά αναδείχθηκαν μέσω της απλής αναλογικής. Η εμβάθυνση αυτή, μάλιστα, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αρχική εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ καθώς σε μια σειρά δήμους και οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου ήταν στελέχη ή και φίλα προσκείμενοι προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (π.χ. Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λαγκαδάς κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς, πέρα από τους εκατοντάδες δημάρχους, διαθέτει ισχυρή παρουσία και στα δημοτικά συμβούλια, είτε στα έδρανα της πλειοψηφίας είτε σε αυτά της αντιπολίτευσης.

Νέα Δημοκρατία

Σύμφωνα με στοιχεία από τα κομματικά επιτελεία, η ΝΔ φαίνεται να ελέγχει περί τους 230 δήμους σε σύνολο 332. Μάλιστα, η Πειραιώς προσδιορίζει σε 234 (ποσοστό 70%) τους δημάρχους οι οποίοι είναι στελέχη της ή πρόσκεινται στην κεντροδεξιά και εξελέγησαν με δική τους στήριξη. Μεταξύ αυτών είναι βεβαίως ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ένας δήμος τον οποίο είχε χάσει η ΝΔ από το 2010, καθώς και μια σειρά μεγάλοι δήμοι και πρωτεύουσες νομών.

ΚΙΝ. ΑΛ.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη οι δήμαρχοι οι οποίοι ανήκουν στο Κίνημα Αλλαγής είτε είναι προσκείμενοι στην κεντροαριστερά και εξελέγησαν με την υποστήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. ανέρχονται σε 87 (ποσοστό 26%). Σε αυτούς προσθέτουν και άλλους τρεις, τέσσερις δημάρχους οι οποίοι εξελέγησαν με την υποστήριξη ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ. στην αυτοδιοίκηση υποχώρησαν σε σχέση με το 2014 καθώς, μεταξύ άλλων απώλεσε τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και κάποιους δήμους που ήταν κάστρα για την κεντροαριστερά, όπως για παράδειγμα η Καλαμαριά. Ωστόσο εξακολουθούν να είναι ισχυρές οι δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ., αν λάβει κανείς υπόψη τη συρρίκνωση της πολιτικής επιρροής του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία του στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του 2014 όταν είχε εκλέξει 21 δημάρχους σε σύνολο τότε 326. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσκεινται 11 δήμαρχοι (ποσοστό 3,3%). Ωστόσο, μεταξύ αυτών, υπάρχουν και δήμαρχοι οι οποίοι ανήκουν στο Κίνημα Αλλαγής και απλώς υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης κ.ά. Η ήττα του κυβερνώντος κόμματος καθίσταται βαρύτερη εάν συνυπολογιστεί ότι απώλεσε και τις δύο περιφέρειες τις οποίες ήλεγχε το 2014 (Αττικής και Ιονίων Νήσων), σε συνδυασμό με τις 12 που ελέγχει η ΝΔ και μία (Κρήτης) το ΚΙΝ.ΑΛ.

Τι γίνεται στην Κ. Μακεδονία

Απόλυτη κυριαρχία καταγράφει η ΝΔ και στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει τα επιτελεία, σε σύνολο 38 δήμων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσκεινται 32 δήμαρχοι, στο ΚΙΝ.ΑΛ. πέντε και μία, η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά Δημητροπούλου η οποία δεν πιστώνεται σε κανένα κόμμα. Ειδικότερα, όσον αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μπορεί να εξελέγη έχοντας απέναντί του τον επίσημο υποψήφιος της ΝΔ Νίκο Ταχιάο, ωστόσο πιστώνεται στο χώρο της κεντροδεξιάς μιας και είχε διατελέσει υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Οι συσχετισμοί στην ΚΕΔΕ

Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές ότι η ΝΔ θα ελέγξει πλήρως την επόμενη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ πρόκειται να αναδειχθεί τον προσεχή Οκτώβριο από το σώμα των 500 συνέδρων το οποίο απαρτίζουν οι 332 δήμαρχοι και άλλοι 168 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα εκλεγούν από τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων. Ως προς τη διαδικασία εκλογής τους αναμένεται η έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την εκλογή των νέων δημοτικών συμβούλων δια της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πειραιώς η ΝΔ αναμένεται να ελέγξει τα 21 από τα συνολικά 30 μέλη του δ.σ. συν τον κ. Μπακογιάννη ο οποίος, ως δήμαρχος Αθηναίων καταλαμβάνει εξ οφίτσιο την 31η θέση.

Μετά την αποχώρηση του νυν προέδρου Γιώργου Πατούλη ο οποίος μεταπηδά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ εκδηλώνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, νυν πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.