Skip to main content

ΠΟΥ: Η επιτυχής ιχνηλάτηση το μυστικό για αναχαίτιση των κρουσμάτων

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι ασιατικές χώρες έχουν πετύχει να περιορίσουν με διάφορους τρόπους τα κρούσματα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε παγκοσμίως τα 40,5 εκατομμύρια την Τρίτη, με τα νούμερα διαρκώς να αυξάνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενώ αξιωματούχος του ΠΟΥ προτρέπει τις κυβερνήσεις να μιμηθούν μέτρα που έχουν λάβει διάφορες χώρες με τα οποία πέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο τη θανάσιμη νόσο.

Ο Δρ Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, ανέφερε ότι ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ταιβάν η Ιαπωνία, αλλά και η Αυστραλία έχουν πετύχει να περιορίσουν με διάφορους τρόπους τα κρούσματα, όλες τους όμως εστιάζουν στην ανίχνευση των περιστατικών, την απομόνωσή τους και την υπαγωγή τους σε καθεστώς καραντίνας μεταδίδει το kathimerini.gr.

«Φανταστείτε ότι ένα κρούσμα σε μία κοινότητα 500 ατόμων έχει δέκα επαφές. Εάν βάλω σε καραντίνα αυτές τις επαφές, τότε από τα μέτρα επηρεάζονται συνολικά 11 άτομα, σε αντίθεση με το lockdown που μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της κοινότητας των 500 ανθρώπων.

«Η επιτυχία χωρών της Ασίας είναι η ικανότητά τους να βρίσκουν αυτούς τους 11 ανθρώπους και τις επαφές τους και να κάνουν αρκετά ώστε να σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης», ενέφερε ο κ. Ράιαν.

O ίδιος αναγνώρισε ότι οι πολίτες των ασιατικών χωρών έχουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις τους και επιδεικνύουν μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τα κυβερνητικά μέτρα αλλά και συνέπεια στην εφαρμογή τους.

«Δεν μείωσαν τα κέντρα διεξαγωγής τεστ, ή την δυναμικότητα των κλινών όταν τα νούμερα άρχισαν να πέφτουν, αλλά αντίθετα αύξησαν τις προσπάθειές τους».