Skip to main content

Μαγιορκίνης: Πού οφείλεται η υψηλή θετικότητα τα Σαββατοκύριακα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ενώ τα Σαββατοκύριακα γίνονται λιγότερα τεστ, είναι υψηλότερο το ποσοστό θετικότητας.

Στις συζητήσεις που γίνονται για τα επίπεδα θετικότητας αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι το ποσοστό της θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα κι αυτό γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια των οποίων εκτελούνται παγκοσμίως λιγότερες εξετάσεις ως συνδυσμός δύο στοχείων. Το κυριότερο όπως είπε είναι ότι λιγότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν λιγότερα διαγνωστικά εργαστήρια και για λιγότερο χρόνο. 

Το ποσοστό όμως των θετικών, όπως εξήγησε, είναι υψηλότερο διότι προσέρχονται οι ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσούν από τον ιό και κατά προτεραιότητα εκτελούνται οι επείγουσες και πιο ύποπτες εξετάσεις.

Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού της θετικότητας πρέπει να γίνεται με την ημερομηνία δειγματοληψίας, η οποία στα μοριακά τεστ μπορεί να είναι από αυθημερόν μέχρι και τρεις ημέρες πίσω σε περιπτώσεις που χρειάζονται επαναληπτικές εξετάσεις και επιβεβαιώσεις.

Όπως είπε, δεν είναι απλή η διαδικασία και για να υπάρχει αντικειμενική εκτίμηση και αξιολόγηση, από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, το ποσοστό θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα δειγματοληψίας.