Skip to main content

ΠΟΥ: Τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που κλείνουν - Κάντε περισσότερα τεστ

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: τα σχολεία θα πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείνουν τις πόρτες τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΟΥ Ευρώπης.

Ανοικτά σχολεία αλλά με προφυλάξεις συστήνει στις ευρωπαϊκές χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που τα νέα κρούσματα σημειώνουν τεράστια αύξηση στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Ευρώπη είναι η μόνη περιφέρεια που καταγράφει αύξηση κρουσμάτων επί τέσσερις εβδομάδες στη σειρά, με την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να καταγράφει άνοδο 57%, σύμφωνα με το Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ, με έδρα την Κοπεγχάγη.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, ο ΠΟΥ Ευρώπης καταγράφει ότι 45 χώρες προτιμούν να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία τους, αλλά με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, ενώ επτά χώρες έχουν μερική η ολική διακοπή της δια ζώσης εκπαίδευσης και δύο συνιστούν τηλεμαθήματα.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: Αν και όποτε επιβάλλονται περιορισμοί για τη μείωση ή τον περιορισμό της μετάδοσης, τα σχολεία θα πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείνουν τις πόρτες τους, και τα πρώτα που θα τις ξανανοίγουν, σε συνδυασμό με τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΟΥ Ευρώπης.

«Με λίγα λόγια, η διακοπή της εκπαίδευσης των παιδιών θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο», τονίζει ο ΠΟΥ.

Ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης του οργανισμού, Χανς Κλούγκε, παραδέχεται ότι «το εκτεταμένο κλείσιμο των σχολείων πέρυσι, διακόπτοντας την εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων, έκανε περισσότερο καλό παρά καλό, ειδικά στην ψυχική και κοινωνική υγεία των παιδιών. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Ο ΠΟΥ συνιστά την τήρηση αποστάσεων, το πλύσιμο χεριών, τη χρήση μασκών, τον επαρκή αερισμό των αιθουσών και τον εκτεταμένο έλεγχο με τεστ, όσο γίνεται περισσότερο, ιδιαιτέρως στις περισσότερο επιβεβαρυμένες περιοχές.

Τονίζεται ακόμη ότι ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, και πρόκειται να εκδώσει οδηγίες για τις ηλικίες κάτω των 12 ετών μόλις προκύψουν νέα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές.