Skip to main content

Πού θα ταξιδέψουν οι βορειοελλαδίτες τις φετινές γιορτές

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για ταξίδια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά – Αύξηση στις οργανωμένες εκδρομές

Περίπου 15% περισσότεροι από το 2017 είναι οι βορειοελλαδίτες που θα πραγματοποιήσουν μία οργανωμένη εξόρμηση σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους οι τουριστικοί πράκτορες.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης, Βύρων Θεολόγης, περίπου 11.000-12.000 άτομα θα ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά (αεροπορικά, οδικά και σιδηροδρομικά), από 10.000 πέρσι. Πρόκειται για έναν αριθμό που μπορεί να απέχει ακόμη από τα προ κρίσης επίπεδα, όταν με οργανωμένες εγχώριες και διεθνείς εκδρομές ταξίδευαν περίπου 22.000-23.000 άτομα, ωστόσο τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μία αυξητική τάση, που δείχνει αφενός ότι οι Έλληνες ταξιδεύουν περισσότερο σε σχέση με την περίοδο 2010-2015 και αφετέρου ότι εμπιστεύονται ξανά τα τουριστικά γραφεία.

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για αεροπορικές εκδρομές στην Ευρώπη είναι η Βιέννη και η Βουδαπέστη, ενώ σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό η Σόφια και το Βουκουρέστι προτιμούνται από την πλειονότητα των εκδρομέων. Οι ορεινοί προορισμοί και τα χιονοδρομικά κέντρα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης εντός συνόρων. Ψηλά στην προτίμηση των βορειοελλαδιτών βρίσκονται το Καϊμάκτσαλαν, το Σέλι, τα 3-5 Πηγάδια και η Αράχωβα, ενώ πλήθος τουριστών αναμένεται να γιορτάσει και στο Μέτσοβο.

Άλλωστε, εκτός από την αύξηση στον αριθμό των εκδρομέων, ένα ακόμη σημάδι ανάκαμψης των οργανωμένων ταξιδιών είναι ότι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εκδρομή στο χωριό του Άγιου Βασίλη, το Ροβανιέμι, ένα ταξίδι που κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 2.700 ευρώ ανά άτομο.

Εξάλλου, οι τουριστικοί πράκτορες της Μακεδονίας και της Θράκης, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερες οικογένειες, εφάρμοσαν για πρώτη φορά φέτος, με αξιοσημείωτη επιτυχία, ένα πρόγραμμα για γονείς με μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, έχουν προσλάβει παιδονόμους οι οποίοι αναλαμβάνουν τη δημιουργική απασχόληση των μικρών ταξιδιωτών στο ξενοδοχείο, ώστε οι γονείς να μπορέσουν να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα, να κάνουν τις βόλτες και τα ψώνια τους, απαλλαγμένοι από το άγχος των παιδιών.