Skip to main content

Ξεκίνησε η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία-«Η Δύση ήθελε να εισβάλει στη γη μας»

Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ να αναπτύξει το ΝΑΤΟ δυνάμεις δίπλα μας, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος - «Οι εχθροί ήθελαν να στείλουν τρομοκράτες εναντίον μας».

Με τα συγχαρητήρια και την τιμή στους νικητές του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», αλλά και τους προστάτες σήμερα του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, άρχισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επ' ευκαιρία της 77ης επετείου της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Έδωσε συγχαρητήρια στους βετεράνους για την ημέρα της «μεγάλης νίκης», αλλά και τους προστάτες του Ντόνμπας, στην ανατολική Ουκρανία. «Σήμερα αυτές τις μέρες μάχεστε για τους ανθρώπους μας στο Ντονμπάς», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ημέρα της Νίκης είναι πολύτιμη για όλους εμάς», τόνισε ο ηγέτης Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει οικογένεια που να μην την έχει επηρεάσει ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος». «Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών», είπε επίσης, τονίζοντας πως καθήκον των Ρώσων είναι να διατηρήσουν τη μνήμη εκείνων που νίκησαν τον φασισμό.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των στρατιωτών μας. Απευθύνομαι στις ένοπλες δυνάμεις μας: μάχεστε για την πατρίδα, για το μέλλον της, για να μην υπάρχει χώρος για τους για τους δήμιους και τους εκκαθαριστές. Σήμερα υποκλινόμαστε στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στη μάχη κατά του ναζισμού, των πατέρων, των παππούδων μας, στη μνήμη των γέρων, των γυναικών, των παιδιών στο Ντονμπάς που σκοτώθηκαν στους βάρβαρους βομβαρδισμούς, στους συντρόφους μας που σκοτώθηκαν στις μάχες για την προάσπιση της Ρωσίας», είπε και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν απαραίτητο και «επίκαιρο» μέτρο, επειδή η Δύση «προετοιμαζόταν για την εισβολή στη γη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας». Όπως είπε, ήταν η «σωστή απόφαση» μιας ανεξάρτητης, ισχυρής, κυρίαρχης χώρας. «Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη χώρα μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, αλλά εμείς δεν θα επιτρέπαμε να συμβεί αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος από την Κόκκινη Πλατεία.

«Η Ρωσία είναι υπέρ της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας. Τον περασμένο Οκτώβριο προτείναμε τη συνθήκη της ασφάλειας, αλλά όλα αυτά εις μάτην, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θέλησαν να μας ακούσουν. Γινόταν στο Κίεβο προετοιμασία για μια ακόμη εκκαθαριστική εκστρατεία στο Ντονμπάς και δημιουργείτο η απαράδεκτη για μας απειλή. Όλα έδειχναν ότι ήταν αναπόφευκτη η αντιπαράθεση με τους οπαδούς του Μπαντέρα, ο κίνδυνος μεγάλωνε μέρα με τη μέρα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η Ρωσία έκανε προληπτική επέμβαση, ήταν η μόνη λύση για μια κυρίαρχη χώρα. ΟΙ ΗΠΑ μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ άρχισαν να διεκδικούν την αποκλειστικότητά τους σε όλο τον κόσμο και με τους δορυφόρους, Αλλά είμαστε μια διαφορετική χώρα, με διαφορετικό χαρακτήρα. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε την πίστη στις αξίες μας με σεβασμό σε όλους τους πολιτισμούς. Κάποιοι, όμως, αποφάσισαν να καταργήσουν αξίες αιώνων, ο χλευασμός της Ρωσίας και των συμμάχων της είναι γνωστός σε εμάς. Γνωρίζουμε ότι απαγόρευσαν σε βετεράνους να έρθουν να μετάσχουν στις εκδηλώσεις, Εμείς, όμως, τιμούμε όλους όσοι μετείχαν στη νίκη, τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, τους ήρωες στρατιώτες της Κίνας, κατά του φασισμού», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «η Ρωσία έκανε προληπτική απόκρουση στον εισβολέα», προσθέτοντας πως όλα τα στοιχεία αποδείκνυαν ότι είναι αναπόφευκτη η αντιπαράθεση.

«Προσπάθησαν να κάνουν μια απαράδεκτη ανάπτυξη δυνάμεων δίπλα μας», είπε για το ΝΑΤΟ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά εμείς το αποτρέψαμε αυτό και ήταν το μοναδικό σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε».

«Οι εχθροί της Ρωσίας επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες κατά της πατρίδας μας», τόνισε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος, κλείνοντας τον λόγο του με την κραυγή για δόξα στους ήρωες του πολέμου.

«Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Σε εξέλιξη η παρέλαση στη Μόσχα για τη νίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Σε εξέλιξη είναι η στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η οποία γίνεται την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.



Πολλά έχουν γραφτεί για τη σημασία της σημερινής ημέρας για τον Ρώσο πρόεδρο και, σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν θα ηγηθεί των εορτασμών και θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου.

Ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τη βαθιά απομόνωση που του έχει επιβάλει η Δύση από τότε που έδωσε εντολή για την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, περιλαμβανομένων των αρμάτων μάχης και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγή: AFP, Reuters