Skip to main content

Πούτιν: Προκλητική η δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η δημιουργία στρατού θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια. Επενδύσεις στη Σερβία για τον αγωγό Turkish Stream.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη Σερβία, δήλωσε ότι «μια σειρά προκλητικών πρωτοβουλιών» που υιοθετεί το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στα Βαλκάνια.

«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου πήρε μια σειρά προκλητικές πρωτοβουλίες, που όξυναν σοβαρά την κατάσταση. Πρωτίστως έχω υπ όψιν μου την ανακοίνωση της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου της 14ης Δεκεμβρίου για την δημιουργία του λεγόμενου στρατού του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει ευθέως την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία δεν επιτρέπει τη συγκρότηση στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου οποιωνδήποτε στρατιωτικών σχηματισμών, εκτός από την παρουσία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιθώριο των εορτασμών της εκατοστής επετείου από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, ο Πούτιν είχε συνομιλήσει με τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, όπως είχε ανακοινώσει ο Θάτσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του ο Πούτιν επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Θάτσι είχε υποσχεθεί στον Πούτιν ότι θα υποστηρίξει μια τέτοια συμφωνία.

Ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα απέφυγε να απαντήσει αν η Ρωσία θα αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, παραπέμποντας στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί με την διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ρωσία πάντα συμμετείχε ενεργά στην διευθέτηση της διένεξης του Κοσσυφοπεδίου. Σε ότι αφορά την απευθείας διαμεσολάβηση, γνωρίζουμε ότι η ΕΕ διαμεσολαβεί στην επίλυση σειράς ζητημάτων. Αλλά δυστυχώς ελάχιστα υλοποιούνται. Για παράδειγμα, πρέπει να δημιουργηθούν σερβικοί δήμοι στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν δημιουργείται τίποτα. Με βάση την απόφαση 1244 προβλέπεται η παρουσία Σέρβων αστυνομικών όπως και συνοριακών φρουρών στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου. Που είναι όλα αυτά; Τίποτα απ όλα αυτά δεν υπάρχει. Γι αυτόν τον λόγο, νομίζω, ότι πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς με μεγάλο σεβασμό το διεθνές δίκαιο».

Ρωσικές επενδύσεις 1,4 δισ. στη Σερβία για τον αγωγό Turkish Stream

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να επενδύσει περίπου 1,4 δις δολάρια στις ενεργειακές υποδομές της Σερβίας ώστε να φθάσει στην χώρα αυτή η γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom neft, η οποία όπως είπε ως «κύριος επενδυτής της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, έχοντας επενδύσει στη θυγατρική της στην Σερβία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια προτίθεται να επενδύσει έως το 2025 ακόμη 1,4 δις δολάρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος ωστόσο επεσήμανε ότι «το έργο αυτό το ετοιμάζουμε, θα έλεγα ότι πρακτικά το ξεκινάμε, αλλά σε τελική ανάλυση όλα θα εξαρτηθούν και από άλλες χώρες, και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το πόσο θα είναι σε θέση να υπερασπίσουν τα κυρίαρχα εθνικά τους συμφέροντα στον διάλογο που διεξάγουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα, αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική της συνέχισης του αγωγού φυσικού αερίουστην Ευρώπη. «Έτσι λοιπόν θα συνεργαστούμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.