Skip to main content

Κοσμηματοπώλες σε Γεωργιάδη: Ανοίξτε το σύνολο του λιανεμπορίου

Επιστολή της Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών στον υπουργό Ανάπτυξης – Ζητά τη λειτουργία του συνόλου του λιανεμπορίου

Τη λειτουργία του συνόλου του λιανεμπορίου και όχι το τμηματικό άνοιγμα καταστημάτων προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία «για την αποδοτικότερη λειτουργία της αγοράς, εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η επαναλειτουργία της θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα».

Εάν η πρόταση της δεν μπορεί να επιτευχθεί, η ΠΟΒΑΚΩ ζητεί να ληφθεί μέριμνα ώστε «οι επιχειρήσεις της κοσμηματοποιίας να συμπεριληφθούν στο πρώτο “γκρουπ” των καταστημάτων που μελετώνται να ανοίξουν, δηλαδή, μαζί με αυτά των παιχνιδιών, κομμωτηρίων και ανθοπωλείων».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «παρά το αισιόδοξο κλίμα που δημιουργείται από την επικείμενη έλευση των εμβολίων  κατά του κορωνοϊού  στη χώρα μας, ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας για την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μακρύς και ακανθώδης, ενώ η συνέχιση της επίπονης προσπάθειας, από όλους μας, είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο τα  περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου της κοσμηματοποιίας. Είναι απολύτως απαραίτητο το λιανεμπόριο να λειτουργήσει, με πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων».

Όπως τονίζει η ΠΟΒΑΚΩ τα καταστήματα του κλάδου της:

- Καταγράφουν αυξημένη ζήτηση λόγω του αντικειμένου τους, με αποτέλεσμα σημαντικό ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους να πραγματοποιείται κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων
- Τα είδη που πωλούνται από τις επιχειρήσεις του εν λόγω χώρου αποτρέπουν την πρακτική του click away. Επιπροσθέτως τα e-shops, δεν αποτελούν  αντιπροσωπευτικό κομμάτι των πωλήσεων που πραγματοποιούν.
- Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών διαθέτει ελεγχόμενη είσοδο, επομένως αποκλείεται το ενδεχόμενο συνωστισμού, ενώ επιτυγχάνεται με συνέπεια η είσοδος των πελατών αποκλειστικά και μόνο με βάση τα τ.μ. των καταστημάτων και του αριθμού όσων εισέρχονται σε αυτά, ενώ τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται.

Αναμφίβολα ως κλάδος, δεν κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στη θέση μας πως πάνω από όλα βρίσκεται η ανθρώπινη ζωή, ωστόσο σε αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο που βιώνουμε λόγω της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να αποφευχθούν οι οριζόντιες δράσεις και να υπάρξουν λύσεις που θα δώσουν ουσιαστική ελπίδα για την επιβίωση των επιχειρήσεων» καταλήγει η επιστολή της ΠΟΒΑΚΩ.