Skip to main content

Ποζρικίδης: Μόνη ρεαλιστική λύση για τη ΔΕΘ η ανάπλαση του εκθεσιακού

Ο CEO της ΔΕΘ - Helexpo απαντά στις δηλώσεις περί μετεγκατάστασης. Προσωπική του ευχή το νέο εκθεσιακό να είναι έτοιμο για τα 100 χρόνια της ΔΕΘ.

«Το θέμα του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ – Helexpo, έχει συζητηθεί, αναλυθεί και απαντηθεί. Η ΔΕΘ-Helexpo χρειάζεται ένα σύγχρονο εκθεσιακό- συνεδριακό κέντρο και αυτό, με τα ισχύοντα δεδομένα αλλά και τις συνθήκες που εκτιμάται ότι θα υπάρχουν για την επόμενη 20ετία, μπορεί να γίνει μόνο με την ανάπλαση του εκθεσιακού συγκροτήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Προσωπικά εύχομαι η ΔΕΘ- Helexpo να έχει το νέο εκθεσιακό της κέντρο όταν θα γιορτάζει τα 100 της χρόνια, το 2026».

Με την παραπάνω δήλωση στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, απάντησε στις πρόσφατες τοποθετήσεις που επανέφεραν στο δημόσιο διάλογο την μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου, αντί της ανάπλασης του υπάρχοντος. Συγκεκριμένα απαντά στην επαναδιατύπωση της πρότασης Νικηφορίδη για μεταφορά σε τμήμα του στρατοπέδου Καρατάσσου όπως και της τοποθέτησης του δημάρχου Δέλτα κ. Φωτόπουλου για μετεγκατάσταση στη Σίνδο, περιοχή που είχε επιλεγεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Όπως τόνισε ο κ. Ποζρικίδης η απόφαση έχει ληφθεί και αφορά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου στο χώρο που βρίσκεται, σε αυτή την έκταση των 180 στρεμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου. «Η λύση αυτή, για την Έκθεση που πράγματι χρειάζεται ένα νέο, σύγχρονο εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο, είναι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η ΔΕΘ- Helexpo προχωρά στην εκπόνηση ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που θα αποτελέσει εργαλείο για να προχωρήσει η ανάπλαση, αλλά το οποίο, ανεξαρτήτως του σχεδίου της ανάπλασης, χρειάζεται η εταιρεία για να αποτυπωθούν οριστικά όλα τα θέματα χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που αφορούν τις χρήσεις σε αυτή την μεγάλη έκταση στο κέντρο της πόλης.

«Σε τούτη τη φάση επικεντρωνόμαστε στην εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Όταν αυτό ολοκληρωθεί και εγκριθεί, θα πρέπει να γίνουν δύο ακόμη απαραίτητες μελέτες για να προχωρήσει ένα σχέδιο ανάπλασης. Η μία μελέτη θα είναι η αρχιτεκτονική, επάνω στις προτάσεις της οποίας θα γίνουν και οι υπολογισμοί κόστους. Η δεύτερη μελέτη θα είναι χρηματοοικονομική και θα διερευνά τα πιθανά εργαλεία χρηματοδότησης ενός project που αρχικά είχε κατά προσέγγιση εκτιμηθεί κοντά στα 120 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Ποζρικίδης.

Η διερεύνηση των πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων, προφανώς θα περιλαμβάνει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των ΣΔΙΤ, το ενδιαφέρον προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων με την παραχώρηση κάποιων χρήσεων – μόνο χρήσεων τόνισε ο κ. Ποζρικίδης- την άντληση δανειακών κεφαλαίων από αναπτυξιακές Τράπεζες, ενδεχομένως Κοινοτικών πόρων κ.αλ. Αυτές οι πιθανότητες θα διερευνηθούν όταν ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό, περάσει από διαβούλευση και εξασφαλίσει την έγκρισή του και, το έργο, ωριμάσει μελετητικά.