Skip to main content

ΣΘΕΒ: Ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας η βιομηχανία

Οι δηλώσεις των ομιλητών στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial». Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Ηλίας Βαλαβάνης, Πρόεδρος της «ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΑΕ», ενώ χρέη Γενικού Γραμματέα εκτέλεσε ο κ.  Απόστολος Σταγιάννης, εκπρόσωπος της εταιρίας “Financial Advisor”.

Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το 2015 από την Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη, του Οικονομικού Απολογισμού 2014 και του Προϋπολογισμού 2016 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Δημήτρη Γουγουλιά ο οποίος ανέγνωσε και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Στην συνέχεια ακολούθησε η εκλογή των μελών του Γενικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ.

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του  Πρόεδρου της Συνέλευσης κ. Ηλίας Βαλαβάνης ο οποίος ανακοίνωσε την σύνθεση του νέου ΔΣ. Τη γενική συνέλευση του ΣΘΕΒ- που ακολούθησε των εκλογών- άνοιξε με ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος επί έξι χρόνια (2013-2016)  του ΣΘΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον της βιομηχανίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: « Η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας γιατί ασκεί καθοριστική επίδραση στο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας. Έχει σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία, πολύ μεγαλύτερες από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η μεταποίηση πρέπει να γίνει ο άξονας της ανάπτυξης γιατί είναι ο κλάδος με τα μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδο και αύξηση της κατά κεφαλήν παραγωγικότητας η οποία εξασφαλίζει σταθερή και βιώσιμη αύξηση του εθνικού εισοδήματος...» επισημαίνοντας δε, πως για τη βιομηχανία «δυστυχώς ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος όμως πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και ψυχραιμία να καινοτομήσουμε στην επιχειρηματική στρατηγική και να συσπειρωθούμε...».

O κ. Απόστολος Δοντάς έδωσε την σκυτάλη στον νέο Πρόεδρο του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέα Νταβέλη ο οποίος τόνισε: «Ήμασταν και θα είμαστε μαζί με τους υπόλοιπους θεσμικούς εταίρους η καρδιά της περιφερειακής οικονομίας. Θα επιδιώξουμε περισσότερο από ποτέ, με σημαία τη συλλογικότητα και βασικό εργαλείο την πολυπόθητη συνεργεία, να αγκαλιάσουμε όλες τις θεσσαλικές επιχειρήσεις, εγκαθιδρύοντας μια νέα αντίληψη, που κυρίαρχο στόχο θα έχει την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών. Επιθυμούμε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία και τους άρχοντες αυτής, αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς. Επιθυμούμε πρωτίστως την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας και τον απαιτούμενο σεβασμό στον ρόλο και το κύρος του συνδέσμου μας».

Με τα λόγια αυτά, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), κ. Αχιλλέας Νταβέλης, που αναδείχθηκε χθες κατά τις εκλογές του Συνδέσμου, έδωσε το στίγμα της προσπάθειας που θα καταβάλει η νέα Διοίκηση, για την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία, αναδεικνύοντας ένα νέο μοντέλο παραγωγής, το οποίο θα κινείται στον αντίποδα της (σημερινής...) επιχειρηματικότητας της ανάγκης και θα στηρίζεται στη συλλογικότητα και τη συνέργεια για ένα καλύτερο αύριο . Απηύθυνε μάλιστα ενωτικό κάλεσμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλίας, περιγράφοντας παράλληλα τους βασικούς άξονες για μια νέου τύπου ανάπτυξη.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξαίροντας το έργο που απερχόμενου προέδρου και ευχόμενος καλή επιτυχία στον νέο. Εξέφρασε την πεποίθησή του στην ανάγκη υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, που βασίζεται στην ενότητα, τη συνέργεια και τη συνεργασία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Για να ζήσει η χώρα χρειάζεται τόνωση της παραγωγής, με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών, των ασφαλιστικών εισφορών, σταθερό φορολογικό σύστημα...».

Για την ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας, που θα βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα, μίλησε ακολούθως η υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ. κ. Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «...ένα από τα εργαλεία αναστροφής του δυσμενούς κλίματος είναι η διαμόρφωση και η εφαρμογή μιας ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πολιτικής βιομηχανικής ανάπτυξης. Σαφώς η βιομηχανία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δεύτερης κατηγορίας υπόθεση. Αυτή τη στιγμή συνεισφέρει λιγότερο από 10% του ΑΕΠ έναντι 15,1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Βλέπω ότι η σημερινή κυβέρνηση διά της αρμόδιας υπουργού έχει βάλει τον ίδιο στόχο που είχαμε και εμείς δηλαδή να φτάσει το 20% το 2020.
Πρόκειται για έναν τομέα της αγοράς που εν δυνάμει συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε σήμερα: εξωστρέφεια, καινοτομία, ικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων. Μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο για την Ελλάδα και νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Επομένως, η βιομηχανική πολιτική, δεν αφορά μονάχα έναν κλάδο, αλλά τον μέσο πολίτη, τον μέσο εργαζόμενο. Γι' αυτό και πρέπει να τη στηρίξουμε».

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν οι βουλευτές  κ.κ. Χρ. Κέλλας, Μαξ. Χαρακόπουλος, Κ. Μπαργιώτας, Βασ. Κόκκαλης, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας εκπρόσωποι φορέων  της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαιδευτικής κοινότητας και πλήθος κόσμου.