Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Εγκρίθηκε από το σώμα η ανταλλαγή ακινήτων του δήμου Θεσσαλονίκης με ακίνητα της ΟΣΕ ΑΕ, ώστε να είναι πολεοδομικά εφικτή η ανέγερση του κτηρίου

Με ευρεία πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την ανταλλαγή ακινήτων του δήμου Θεσσαλονίκης με ακίνητα της ΟΣΕ ΑΕ, διαχείρισης της ΓΑΙΑΟΣΕ, ανάβοντας το πράσινο φως για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Το σώμα κλήθηκε ουσιαστικά να εγκρίνει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή, ώστε να είναι πολεοδομικά εφικτή η ανέγερση του κτηρίου, το οποίο θα αποτελέσει σύμβολο ιστορικής μνήμης της εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε από τη ναζιστική θηριωδία, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει νέα πνοή στην υποβαθμισμένη 2η δημοτική κοινότητα της πόλης.

Διαβάστε εδώ: Θεσσαλονίκη: Ξεμπλοκάρει με νομοθετική ρύθμιση το Μουσείο Ολοκαυτώματος

«Στις 21 Μαΐου ψηφίστηκε τροπολογία, με βάση την οποία αίρονται τα τελευταία εμπόδια και ανοίγει οριστικά και αμετάκλητα ο δρόμος για την κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου για τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας πως η διοίκηση αγωνίστηκε για να φτάσει το έργο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Σε ό,τι αφορά τη σημασία του έργου ο δήμαρχος τόνισε πως «προφανώς συμβολίζει και σηματοδοτεί πολλά. Προφανώς το όφελος για την πόλη μας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Προφανώς σηματοδοτεί μια μνήμη γι’ αυτούς που χάθηκαν και για όλους αυτούς που δεν πρέπει να χαθούν, ό,τι φύλο κι αν έχουν, ό,τι εθνότητα κι αν αντιπροσωπεύουν. Και προφανώς η Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση και λειτουργία αυτού του μουσείου θα είναι ένας τόπος μνήμης γι’ αυτούς που χάθηκαν, αλλά και ένα σύμβολο γι’ αυτά που δεν πρέπει να γίνουν στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Η ανταλλαγή υπερψηφίστηκε από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τις δημοτικές συμβούλους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου, που ψήφισαν «λευκό».

Τόσο η Ρία Καλφακάκου, όσο και η Έλλη Χρυσίδου εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για την αλλαγή της χωροθέτησης του μουσείου που κατέστησε αναγκαία και τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αλλά και για το γεγονός ότι στη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισής του, τη στιγμή που έχει συσταθεί το ίδρυμα Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας με έδρα τις Βρυξέλλες.

Απαντώντας ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του έργου, επισημαίνοντας ότι διαπιστώθηκε στην πορεία πως το μουσείο δεν μπορεί να κατασκευαστεί στο αρχικά προβλεπόμενο σημείο, γιατί για να εκδοθεί άδεια πρέπει να υπάρχει χώρος για στάθμευση σε απόσταση 50 μέτρων από το κτήριο, ενώ υπήρχαν και ζητήματα πρόσβαση. Αυτό, όπως είπε, σήμαινε ότι τα 3.166 τ.μ. δεν επαρκούσαν και έπρεπε να βρεθούν επιπλέον 2.500 μέτρα.

Για τον φορέα υλοποίησης ο δήμαρχος ανέφερε πως θα είναι η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ενώ η όποια διαχείριση θα γίνει από ένα νέο νομικό πρόσωπο. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα σημείωσε ότι θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια η Ισραηλιτική Κοινότητα να τρέξει τις απαραίτητες διαδικασίες, τις μελέτες και τη δημοπράτηση.

Θετικά τοποθετήθηκαν οι υπόλοιποι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. «Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν θα πρέπει να μας διχάζουν οι λεπτομέρειες. Οι ρυθμίσεις για τις θέσεις στάθμευσης και την ασφάλεια του χώρου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας τόνισε πως ήταν απαραίτητη η επίλυση των ζητημάτων στάθμευσης και πρόσβασης και πρόσθεσε πως η σημασία αυτού του μνημείου υπερβαίνει τα στενά όρια του δήμου αλλά και της χώρας.

Την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του νέου φορέα για τη διαχείριση του μουσείου εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός, ο οποίος τόνισε πως η ανέγερση του μουσείου είναι για τον ίδιο «υποχρέωση απέναντι στην ιστορία μας και στο σήμερα και στους συμπολίτες μας και σε ό,τι σημαίνει παγκόσμια μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις δεν είναι αποδεκτές».

Θετικά ψήφισε και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον επικεφαλής Σωτήρη Ζαριανόπουλο να σημειώνει πως και στη Βουλή το ΚΚΕ δήλωσε ότι είναι υπέρ του νομοθετήματος για ανταλλαγή οικοπέδων. «Λέμε ναι στο Μουσείο και στην συμμετοχή Ισραηλιτικής Κοινότητας», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να εξασφαλιστεί η αποφασιστική συμμετοχή του δήμου και του κράτους στη διαχείρισή του.