Skip to main content

Ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο η μετονομασία της Λαγκαδά σε «Μίκη Θεοδωράκη»

Η πρόταση για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο «Μίκη Θεοδωράκη» εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Το πράσινο φως για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο «Μίκη Θεοδωράκη» άναψε απόψε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση εγκρίθηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ενώ από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», με επικεφαλής τον Γιάννης Κουριανίδη.

Λίγο πριν την ψήφιση του θέματος οι δημοτικοί σύμβουλοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή, τιμώντας και με αυτό τον τρόπο τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Μιλώντας για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι «έκανε την Ελλάδα μεγαλύτερη, γνωστή σε όλα τα πέρατα της οικουμένης». «Το μέγιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως δήμος Θεσσαλονίκης ήταν να τιμήσουμε αυτόν τον μεγάλο συνθέτη, τον μεγάλο διανοητή, τον άνθρωπο του Πολιτισμού και σε συνεργασία με τρεις δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης, Νεάπολης Συκεών και Παύλου Μελά ώστε να μετονομάσουμε έναν δρόμο που διασχίζει και τους τέσσερις δήμους, σε λεωφόρο "Μίκη Θεοδωράκη". Και ως τέτοιος δρόμος, ως τέτοια λεωφόρος επιλέχθηκε η οδός Λαγκαδά», σημείωσε ο δήμαρχος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος δρόμος ο οποίος διασχίζει τις γειτονιές που ο Μίκης Θεοδωράκης τίμησε ιδιαίτερα τις λαϊκές αγορές, τη φτωχολογιά». «Να θυμίζει σε όλους μας τους αγώνες του, την τέχνη του και νομίζω ότι το συμβούλιό μας όλη η πόλη με τον τρόπο αυτό τιμά τον μεγάλο αυτό συνθέτη», υπογράμμισε.

«Κατά τη δική μου άποψη στον αγώνα της τέχνης και του πολιτισμού, των Ελλήνων και του κόσμου, δεν έφυγε, ζει όχι μόνο μέσα από το έργο του, αλλά όσο εμείς σταθούμε άξιοι να το μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές των Ελλήνων. Σαφώς θα συμφωνήσω με την μετονομασία και την πρωτοβουλία», σημείωσε ο Βασίλης Γάκης από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα.

«Πρόκειται για έναν άνθρωπο μεγαλύτερο από τη ζωή, ένα φυσικό φαινόμενο λόγω και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Αυτό που πρόσφερε περισσότερο ήταν ότι ανέβασε τον λαό στη μεγάλη ελληνική ποίηση», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκη» Σπύρος Βούγιας, ο οποίος χαιρέτησε την πρόταση για τη μετονομασία.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι «είμαστε πολύ μικροί για να μπορέσουμε να αποδώσουμε το μέγεθος του ανθρώπου για τον οποίο μιλάμε», ενώ τον χαρακτήρισε πολυδιάστατος και πως έπιασε τον παλμό του κόσμου.

Ο Κώστας Ξενόπουλος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον. «Απέδειξε ότι η μεγάλη τέχνη πηγάζει από τον λαό και τους αγώνες του», σημείωσε ο επικεφαλής από την παράταξη «Πόλη Ανάποδα».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε τον πόνο του ελληνικού λαού τον έφερε σε συνομιλία με τις υψηλές αξίες της ελληνικότητας και σαν αποτέλεσμα το έργο του ανυψώθηκε στη συνείδηση ενός ολόκληρου έθνους», τόνισε ο Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Με τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά συμφωνεί και η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί», όπως ανέφερε η δημοτική σύμβουλος Έλλη Χρυσίδου.

Για να προχωρήσει η μετονομασία της οδού απαιτείται να εγκριθεί εκτός από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και από τα άλλα τρία δημοτικά συμβούλια των δήμων Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών.