Skip to main content

Πράσινο φως στη Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο σχετικό νόμο. Η απόφαση είναι προσωρινή.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε την αίτηση για λήψη ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δις. Μετά από αυτή την απόφαση μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έκδοση και δημοσίευση του νόμου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μπορεί να υπογράψει το νόμο που έχει ψηφιστεί τον περασμένο μήνα στη βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται τα γερμανικά κρατίδια. Βέβαια, την οριστική απόφαση η Καρλσρούη θα την λάβει αργότερα στην κύρια εκδίκαση της προσφυγής. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η έναρξή της.

Αιτιολογώντας σε ανακοίνωσή του την απόφαση το δικαστήριο τονίζει ότι η αίτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων δεν είναι ούτε «εκ των προτέρων μη αποδεκτή και ούτε προδήλως αβάσιμη». Οι δικαστές αναγνωρίζουν, ότι οι αιτούντες ανέδειξαν την «πιθανότητα» το νομοσχέδιο να παραβιάζει το γερμανικό σύνταγμα. Παράλληλα όμως επισημαίνουν ότι μετά από μια «συνοπτική εξέταση» των επιχειρημάτων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «με πολύ μεγάλη πιθανότητα» το νομοσχέδιο δεν έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα. Σταθμίζοντας τις συνέπειες που θα έχει η απόφαση τους, οι δικαστές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αρνητικές συνέπειες θα είναι πιο λίγες αν απορρίψουν την αίτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Το επιχείρημα των αιτούντων

Στις 26 Μαρτίου το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση, με την οποία απαγόρευε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να υπογράψει το νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρήματα αυτού του ταμείου προορίζονται για οικονομικούς τομείς των κρατών-μελών της ΕΕ που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Το ένα μέρος της βοήθειας θα είναι επιχορηγήσεις, το άλλο δάνεια. Τη χρηματοδότηση του ταμείου θα την χρεωθούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ενάντια σε αυτή τη δέσμευση στρέφονται οι πάνω από 2.000 αιτούντες ασφαλιστικά μέτρα γύρω από μια ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ασκήσει αγωγές ενάντια στα δανειακά προγράμματα για την Ελλάδα. Όπως επιχειρηματολογούν τώρα, με τη συμμετοχή της η Γερμανία θα εγγυώνταν για τα χρέη άλλων κρατών-μελών. Μια τέτοια δέσμευση απαγορεύεται όμως από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, και ως εκ τούτου παραβιάζει το γερμανικό σύνταγμα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle