Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα εκπτώσεων με ελάχιστες σακούλες στην αγορά

Αναγνωριστικές βόλτες από τους καταναλωτές και υποτονική η κίνηση της αγοράς - Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις, με τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης να δηλώνουν επιφυλακτικοί αν και κατά πόσο θα ενισχυθούν τελικά οι καθημαγμένοι τζίροι των ταμείων τους. Οι εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ξεκίνησαν στον απόηχο των προσφορών, με τις οποίες οι έμποροι της πόλης προσπάθησαν να ...ξορκίσουν τη μειωμένη καταναλωτική κίνηση, χωρίς επιτυχία, ωστόσο, στις περισσότερες φορές.

Οι πρώτες πάντως ώρες που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις μόνο από υποτονικότητα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθώς ελάχιστες ήταν οι σακούλες στα χέρια των καταναλωτών, ενώ τα περισσότερα καταστήματα ήταν… άδεια, εικόνα που συνοδεύει τις περισσότερες επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες.

«Έχουμε μειώσει τις τιμές μας, έως και 70%, τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προκειμένου ο πελάτης να αισθάνεται ασφαλής. Ελπίζω να υπάρξει τόνωση της κίνησης τις επόμενες ημέρες καθώς σήμερα, οι περισσότεροι εξαντλούνται σε αναγνωριστικές βόλτες» αναφέρει έμπορος ενδυμάτων στην οδό Τσιμισκή.  

Διαφορετική είναι η εικόνα έξω από πολυεθνικές αλυσίδες ενδυμάτων, όπου από νωρίς το πρωί αρκετοί Θεσσαλονικείς και κυρίως Θεσσαλονικιές συνέρευσαν, δημιουργώντας ουρές, μη τηρώντας, όμως τις απαραίτητες αποστάσεις και χωρίς μάσκες.



Οι τιμές στα ενδύματα διαμορφώνονται έως και 70% κάτω από τις αρχικές, στα υποδήματα από 30% έως 50%, αντίστοιχο είναι το ποσοστό στα καλλυντικά, στα αξεσουάρ κυμαίνεται από 20 έως 50%, ενώ δεν λείπουν και οι εκπτώσεις σε συγκεκριμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Ήδη από το Σαββατοκύριακο αλυσίδες καταστημάτων ενημέρωναν με sms και μηνύματα στο viber για τις εκπτώσεις που ξεκινούν από σήμερα. Παράλληλα  δεν παρέλειπαν να υπενθυμίσουν πως οι αγορές μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, τακτική που έχει κερδίσει πολλούς νέους οπαδούς τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πορείας του κορωνοϊού και της ανησυχίας που δημιουργεί.


 
Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του, εφιστά την προσοχή στους καταστηματάρχες, προκειμένου να τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα αλλά και τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

Παράλληλα τονίζει πως τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020.  O ΕΣΘ προτείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 να είναι από τις 11:00 έως τις 18:00. (Σημειώνεται πως το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από τις 11:00 έως τις 20:00).

Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

-Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.

-Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

-Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

-Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ….% έως ….%»).

-Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

-Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

-Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.