Skip to main content

Πρέπει να αντέξουμε, πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό

Βρίσκομαστε σε πόλεμο και δεν θα συγχωρεθούν λάθη. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι οι δυσκολότεροι μήνες. Τις επόμενες 60 μέρες θα κριθούν όλα.

Τι κάνει σήμερα η Ελλάδα; Αγοράζει χρόνο. Αυτό κάνει. Προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιμηκύνει όσο μπορεί το χρόνο διασποράς της πανδημίας στην χώρα μας. Κι αυτό για έναν λόγο: Αν η κορύφωση είναι μικρότερη, αλλά η διάρκεια της κρίσης μεγαλύτερη, θα έχει κερδηθεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα: θα έχει σωθεί η υγειονομική υποδομή της Ελλάδας. Κοινώς, θα αντέξει στην πίεση της πανδημίας. Η Ελλάδα δεν έχει τις δομές της Βόρειας Ιταλίας, η οποία γονάτισε για έναν λόγο. Η κορύφωση της ασθένειας ήταν κατακόρυφη.

Αν κάτι ανάλογο συμβεί και στην Ελλάδα, τότε θα κλάψουμε με πολύ μαύρο δάκρυ. Για αυτό και η κυβέρνηση στην Αθήνα έτρεξε για να ανακοινώσει και να εφαρμόσει με το «καλημέρα» πολύ σκληρά μέτρα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να σώσει τη χώρα. Εννοείται ότι την στρατηγική χάραξαν οι άξιοι επιστήμονες που συγκεντρώθηκαν γύρω της σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Αλλά κι αυτό στα συν της θα πρέπει να προσμετρηθεί. Τι θα γίνονταν, αν, για παράδειγμα, επέλεγε συμβούλους με βάση την πολιτική της ταυτότητα κι όχι την επιστημονική της αξιοσύνη; Και για όσους σπεύσουν να πουν ότι αυτό είναι αυτονόητο, θα τους προτρέπαμε να κάνουν μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιληφθούν ότι τίποτα, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αργά αλλά σταθερά, φτάνει στα όρια του. Αν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσήσει και τα αναλώσιμα στερέψουν, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα. Διότι, έχουμε που έχουμε λίγες ΜΕΘ, αν προστεθούν και τα παραπάνω προβλήματα, τότε η εξίσωση θα καταστεί άλυτη. Γι αυτό κι απαιτούνται άμεσα νέες προσλήψεις προσωπικού και προμήθειες υλικού με απευθείας αναθέσεις. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, κανονικό, που δεν θα συγχωρήσει λάθη και ολιγωρίες. Η κυβέρνηση τα πήγε καλά ως τώρα, αλλά δεν πρέπει να κουραστεί, δεν πρέπει να ατονήσει. Όλοι συμφωνούν ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι οι δυσκολότεροι μήνες. Τις επόμενες 60 μέρες θα κριθούν όλα. Πρέπει να αντέξουμε. Πρέπει να κερδίσουμε.